Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Typy - czy zapisywać w nawiasach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rychu777
Witam.

Problem pewnie błachy - ale nie dla mnie. Jestem kompletnie zielony.
A więc - jak zapisywać typy (Integer, Null itp.) w zaptaniach "if".
Czy w nawiasie (albo apostrofie) czy bez ?
Przykład:
  1. if ( $x == null )
  2. lub
  3. if ( $x == 'null' )

Obydwie wersje raz mi działają a raz nie i nie wiem,
która jest jedyna i poprawna.

Dzięki za info.
nospor
jesli chodzi ci o tekst 'null' to masz uzywac apostrofu. Jesli chodzi ci o null to masz nie uzywac apostrofu.

POzatym jesli chcesz dokladnie przyrównac do null to masz uzyc === zamiast == - doczytaj w manuala jaka jest roznica.
http://pl.php.net/manual/pl/language.opera....comparison.php
Wiktor P.
Zdaje mi się, że
  1. if ( [b]gettype[/b]($x) === 'null' )

zawsze musi być w nawiasach, jeśli korzystamy z gettype().
nospor
Wiktor skoro juz poruszyles tę funkcję to zajrzyj do manuala co ona zwraca winksmiley.jpg
http://pl.php.net/gettype
nie 'null'
a: 'NULL'
Wiktor P.
Cytat(nospor @ 10.06.2010, 08:04:11 ) *
Wiktor skoro juz poruszyles tę funkcję to zajrzyj do manuala co ona zwraca winksmiley.jpg
http://pl.php.net/gettype
nie 'null'
a: 'NULL'

Masz rację - podałem zły przykład.
Ale sam kiedyś stosowałem gettype() na lewo i prawo
i wiem, że bardzo początkujący może się nieźle nawnerwiać, jak nie poda
tam wartości w nawiasach, a w każdym podręczniku typu 'podstawy php'
jest podawane, że typy proste(skalarne) to NULL, INTEGER,
a nie 'NULL', czy 'INTEGER'.

nospor
Typy tak, to integer, NULL itp.
Ale gettype() jak wół w manualu jest napisane ze zwraca tekst, w przykładach jak wół jest podane że mają być apostrofy.
No sorki, ale jak ktoś prostej informacji w manualu nie może doczytać to niech się nie bierzez za programowanie smile.gif
Wiktor P.
Cytat(nospor @ 10.06.2010, 09:38:39 ) *
No sorki, ale jak ktoś prostej informacji w manualu nie może doczytać to niech się nie bierzez za programowanie smile.gif

Za wiedzę z informatyki dałbym ci notę 10 w skali 10.
Za demotywację amatorów 11 / 10 smile.gif

A skąd wiadomo, czy osoba na forum to nie małolat, albo jakiś emeryt co zamiast gapić się w tv jak jemu większość podobnych,
dla odmiany ma hobby, coś próbuje zrobić, niestety nie zna angielskiego, manual to dla nego czarna magia
i prosi o pomoc na forum, bo nie ma kogo zapytać o poradę ?

nospor
Ja nie zamierzam demotywowac amatarow. Ja zamierzam demotywować leni i osoby, którym się nie chce zajrzeć do manuala. Nieważne czy to małolat czy emeryt smile.gif

Cytat
manual to dla nego czarna magia
nawet jesli ktoś chce programować amatorsko, to manual nie może być dla niego czarną magią w podstawowej formie. A zobaczenie co zwraca dana funkcja to jest własnie podstawowa forma. Forum nie powinno służyc do odpowiedzi na pytanie: co zwraca funkcja X.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.