Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z ograniczeniem wynikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
yemet
Witam,

Mam strone z filmami z menu GATUNKI (sensacyjny, kryminal itd.). Chcialbym, aby po kliknieciu na dana pozycje w menu, np. kryminal, wyswietlaly sie tylko rekordy z danego gatunku. Nie wiem, jaki kod zastosowac, aby po wybraniu danej pozycji z menu wyswietlaly sie rekordy z bazy danych z warunkiem WHERE.

W index.php mam cos takiego:

1.  
  2. <li><a href="gatunek.php?gatunek=kryminal">Kryminalne</a></li>
  3. <li><a href="gatunek.php?gatunek=horror">Horrory</a></li>

A w gatunek.php takie cos:

1. $query = mysql_query("SELECT id, tytul, scenariusz, gatunek, jezyk, opis, okladka, FROM filmy WHERE gatunek=$gatunek ORDER BY tytul");

I otrzymuje:

1. Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in filmy/gatunek.php on line 75

Probowalem tez z:

1.  
  2. <li><a href="gatunek.php?gatunek=$kryminal">Kryminalne</a></li>

Ale nadal to samo...
potreb
mysql_error

czy po okladka powinien byc przecinek?
thek
W zapytaniu sql string musi być otoczony apostrofami lub w inny sposób "odseparowany". Tylko liczby można wstawiać tak, jak teraz to zrobiłeś ze zmienną $gatunek. Daj:
  1. $query = mysql_query("SELECT id, tytul, scenariusz, gatunek, jezyk, opis, okladka, FROM filmy WHERE gatunek='$gatunek' ORDER BY tytul");
a zapewne ruszy smile.gif
bastard13
$gatunek w cudzysłowie:)

1. $query = mysql_query("SELECT id, tytul, scenariusz, gatunek, jezyk, opis, okladka FROM filmy WHERE gatunek='$gatunek' ORDER BY tytul");
  2.  
yemet
Tak, tam przecinek byl niepotrzebny - wklejajac to, usunalem kilka rzeczy i o nim zapomnialem. Chodzilo o te apostrofy. Wiekie dzieki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.