Postawiłem sobie ZendFramework 1.10, za pomocą konsoli zf stworzyłem nowy projekt,
W pliku public napisałem sobie prosty skrypcik symulujący bazę danych

require_once 'Zend/Loader.php'; Zend_Loader::registerAutoload(); function getData() { '1' => array('id' => '2', 'name' => 'Barry Lyndon', 'author' => 'Stanley Kubrick', 'descr' => 'Thackerays tale of a roguishly charming 18th century Englishman, card shark and con-man whose good fortune and luck finally run out.', 'type' => 'dvd'), '2' => array('id' => '3', 'name' => 'White Blood Cells', 'author' => 'The White Stripes', 'descr' => 'The much anticipated third album by Detroits critically acclaimed brother and sister duo.', 'type' => 'cd')); $json = Zend_Json::encode($rows); } switch ($_POST['method']) { case 'POST': getData(); break; }
No i teraz sedno:
Zwróćcie uwagę na dwie pierwsze linijki skryptu.
Gdy odpalam skrypt dostaję komunikat :
Cytat
Zend_Loader::Zend_Loader::registerAutoload is deprecated
Gdy używam Zend_Loader_Autoloader::getInstance(); dostaję komunikat że klasa Zend_Loader_Autoloader nie istnieje
Druga sprawa, gdy skasuje obie linijki to dostaję komunikat ze klasa Zend_Json nie istnieje
No i teraz pytanie:
Dlaczego w publicu nie mam dostępu do klas biblioteki ? chyba nie powinno byc w tym miejscu sytuacji ze musze inkludowac library za pomocą require_once bo całą robote powinien odwalac application.ini ?
No i dlaczego jak juz mam tę bibliotekę to nei ma klasy Zend_Loader_Autoloader mimo ze jest komunikat zeby jej uzyć?