Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Inne] plik htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kristoff
Witam,

na serwerach w nazwa.pl (netart) jest automatycznie włączony wildcard. Pytałem się ich czy da się to wyłączyć to powiedzieli że nie. Mam zatem pytanie:

jaki zapis wstawić do htaccess aby żadne subdomeny nie działały i zwracały kod 404 page not found. Kluczowe jest właśnie to aby zwracały kod 404 tak by google i inne boty wiedziały że tych stron (subdomen) w serwisie nie ma. Prosze o pomoc.
erix
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. RewriteCond %{HTTP_HOST} (.*)\.domena\.tld
  2. # tu reguła, którą chcesz
[APACHE] pobierz, plaintext
kristoff
dzięki erix za pierwszą część regułki. A wie ktoś jak tą regułke uzupełnić aby zwracało błąd 404? Chodzi o to aby wyszukiwarki wiedziały że te strony nie istnieją. Normalnie wysyła się chyba odpowiedni nagłówek czyli header ale w htaccessie to nie wiem jak to powinno być zrobione a nie mogę nigdzie znaleźć.
gigzorr
Kod
ErrorDocument 400 /400.php       czyli 400 -> 400.php(tutaj w tym pliku masz coś fajnego np. link do forum.php lub coś :P )
ErrorDocument 401 /401.php
ErrorDocument 403 /403.php
ErrorDocument 404 /404.php
ErrorDocument 500 /500.php
ErrorDocument 503 /503.php

Oto chodzi?
kristoff
niby chodzi o coś w tym stylu ale jak to ma być dokładnie zapisane w połączeniu z tą pierwszą regułką erixa?

bo jak wstawiam do htaccess poniższy zapis to wygląda jakby w ogóle nie było żadnej reakcji. W każdym razie nie przekierowuje na stronę 404.php

Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} (.*)\.domena\.pl
ErrorDocument 404 /404.php
gigzorr
spróbuj tak:
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /
ErrorDocument 404 http://www.domena.pl/strona_bledu.php bądź php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.