Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][php] błąd wydobywania informacji z mysqli we własnej klasie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czychacz
gdy chcę wydobyć informację o tym, czy moja klasa połączyła się z MySQL-em, a klasa nie połączyła się, bo wprowadziłem błędne dane, dostaję taki oto komunikat:
Cytat
Warning: engine::__construct() [engine.--construct]: Couldn't fetch mysqli in <jakassciezka>\engine.php on line 35

oto klasa w dużym skrócie:
Kod
class engine{
    private $db;
    public $connected = false;
    public $last_error = '';
    function __construct($mysql_address, $mysql_user, $mysql_password, $mysql_database_name){
      $this->db = new mysqli($mysql_address, $mysql_user, $mysql_password, $mysql_database_name);
      if($this->db->connect_error){
        $this->last_error = 'MySQL Connection Error';
        $this->connected = false;
      }
      else{
        $this->connected = true;
      }
    }
  }
Roman Martewicz
Cześć,

Najlepiej byłoby, gdybyś podał więcej kodu. Nie jest to przypadkiem problem z samą ścieżką dostępu ?

Napisz w jaki sposób tworzysz instancję.

Pozdrawiam
zend
Podaj nam coś więcej poza konstruktorem, poza tym błędy wyrzucaj wyjątkami. W tym kodzie nie obsługujesz w żaden sposób nieudanej próby połączenia, bo kod niezależnie czy wykona się poprawnie, czy nie, to wykonuje się dalej, stąd ten błąd
czychacz
okazuję się, że problemem było rozszerzenie mysqli zainstalowane razem z serwerem XAMPP'a. po aktualizacji serwera wszystko działa tak, jak należy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.