Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobranie zmiennej z sesji i wpisanie do bazy - czy możliwe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
polishmilk
Witam,
mam pytanie czy istnieje możliwość pobrania danych podczas logowania i wpisanie ich do innej tabeli. Mniej więcej tak: loguje się z tabeli użytkownik gdzie oprócz loginu i hasła jest jeszcze kilka pól np, e-mail czy nr gg. Chciałbym pobrać te dane i dodać je do innej tabeli ale tak żeby nie wpisywać ich ręcznie (trochę pokręcone).
Mniej więcej tak że:
  1. $login=$_SESSION['login'];
  2. $query="SELECT * FROM user WHERE login='$login'";
  3. $wynik=$lacz->polacz();
  4. $wiersz=$wynik->fetch_assoc();
  5. $nr_gg=$wiersz['nr_gg'];
  6. $e-mail=$wiersz['e-mail'];

ten kawałek kodu jest w funkcji sprawdzającej czy ktoś jest zalogowany. Teraz żeby te pobrane dane były dodawane do innej tabeli. Czy jakoś na początku strony jakoś zdeklarować te zmienne skąd pochodzą, przypisać je do zmiennej sesji czy jak to zrobić?
Proszę o pomoc.
yevaud
tak to jest mozliwe

zrob insert tych zmiennych do tej tabeli do ktorej potrzebujesz
darko
Ale w czym problem? Przecież wszystko masz tutaj: $wiersz['e-mail']; $wiersz['nr_gg']; itd. Możesz z tego zrobić insert do innej tabeli, tylko pytanie po co dublować dane?

ps.
Nazwa $e-mail nie jest poprawną nazwą zmiennej w języku php.

polishmilk
Ok. dziękuje za rady. Problem rozwiązany. Na początku zmienna nie przechodziła z funkcji do funkcji ale dałem jej "global" i działczy. A co do "e-maila" to pisałem szybko, zawsze używam "e_mail". THX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.