Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][PHP]Użycie XMLa w portalu w języku php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prarakomil
Witam.
Mam projekt napisany w php. Jest on zrobiony w oparciu o model: MVC (model widok kontroler). Częścią aplikacji jest rowniez baza danych. Ktos (Ja) wchodzi na portal. Loguje sie i moze generować zapytania np zapoisz plik, pobierz wszystko. Portal dziala. Wszystko ok.
Co zrobić aby ten projekt opierał się na xml. Chodzi mi o to aby korzystajac z RPC z innego komputera ktoś (Admin) się logował i i składał żądania np. zapiszplik, pobierz. Funkcje te są gotowe w plikach php.
Byłbym wdzięczny za przykład takiego przeprojektowania oraz podpowiedzi.

Na bierząco odpowiem na pytania oraz udostępnię kod źródłowy.
Pozdrawiam

Przykladowo w jednym z plikow konstruktora:
kod:

1. <?php
  2. class druzyna_kontroler {
  3. public $akcja;
  4.  
  5. public function __construct() {
  6. $this->akcja = Router::getAkcja();
  7. }
  8. public function getAll() {
  9. $fD = Router::getFasada('druzyna');
  10. $fD = new $fD('druzyna');
  11. $listaDruzyn = $fD->getAll();
  12.  
  13. $widok = Router::getWidok('druzyna');
  14. $widok = new $widok;
  15. $widok->setLiga(Router::getLiga());
  16. $widok->setDane($listaDruzyn->getItems());
  17. $widok->setAkcja($this->akcja);
  18. $widok->show();
  19. }
  20. }
  21. ?>

jak zrobic aby ta metoda byla zdalnie wywolywana np z innego komputera poprzez sieć z wykorzystaniem RPC. Podobno xml jest najlepszy do tego.
thek
xml-rpc niby można użyć, ale już lepiej kombinować z SOAP... Jest wszechstronniejszy i łatwiej dorwać jakieś tutoriale opisujące jego użycie.
prarakomil
Ja dopieru musze uczyć sie sie php i technologii. Chce to zrobic i zdac. Wg Ciebie lepiej zabrać sie SOAPa? Chodzi mi o to czy łatwiej to zrobic w SOAPie??
thek
SOAP jest pochodną xml-rpc. Dającą więcej możliwości i nie tak sztywną. Dlatego łatwiej się pisze serwery SOAP niż xml-rpc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.