Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]koretka zapytania do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
damianb1986
Witam. Prosiłbym o mała pomoc. Zadałem następujące zapytanie do bazy danych., otrzymując następujący wynik. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć w jaki sposób skorygować to zapytanie aby wyświetlało się samo imię, nazwisko oraz gatunek muzyki. Z góry serdecznie dziękuję smile.gif

mysql> select k.imie,k.nazwisko,g.nazwa,k.idklient,z.idklient,z.idutwor,
u.idutwor,u.idalbum,a.idalbum,a.idgatunek from klient as k join zamowienie as z using(idklient) join utwor as u using(idutwor) join album as a using(idalbum)join gatunek as g using (idgatunek) where k.imie like 'Tomasz' and k.nazwisko like 'Lis'
;
1242 - Subquery returns more than 1 row
+--------+----------+-------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+-----------+
| imie | nazwisko | nazwa | idklient | idklient | idutwor | idutwor | idalbum | idalbum | idgatunek |
+--------+----------+-------+----------+----------+---------+---------+---------+---------+-----------+
| Tomasz | Lis | rap | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| Tomasz | Lis | rap | 4 | 4 | 6 | 6 | 2 | 2 | 1 |
| Tomasz | Lis | rap | 4 | 4 | 9 | 9 | 3 | 3 | 1 |
3 rows in set

Link do bazy danych http://wyslijto.pl/plik/xinktdhwtb
nospor
Cytat
wyświetlało się samo imię, nazwisko oraz gatunek muzyki.
No to dla select każ pobierac tylko te rzeczy a nie wszystkie
damianb1986
ale jak bo nie czaję za bardzo. mógłbyś napisać?
nospor
Nie przesadzasz za bardzo?
Po słowie SELECT podajesz liste pól, które chcesz wyswietlic. Zamiast wiec podawac długiej wiązanki co u CIebie, to podaj tylko te 3 pola.
damianb1986
Spoko, chyba rozumiem, domyślam się że skrypt bazy danych widziałeś. Chodzi mi o to że jak próbowałem tak jak ty mówisz to wyskakuje mi błąd i nie wiem jak złączyć te tabele (po kluczach) tak aby na końcu nie wyświetlały się niepotrzebne rzeczy.
nospor
chciales wyswietlac tylko 3 rzeczy. No to miales w SELECT to okreslic
  1. SELECT k.imie,k.nazwisko,g.nazwa FROM klient AS k JOIN zamowienie AS z USING(idklient) JOIN utwor AS u USING(idutwor) JOIN album AS a USING(idalbum)JOIN gatunek AS g USING (idgatunek) WHERE k.imie LIKE 'Tomasz' AND k.nazwisko LIKE 'Lis'

Wywalilem jedynie wszystkie nie potrzebne kolumny. Jesli oryginalne zapytanie ci dziala to i to musi.
damianb1986
z góry dziękuję smile.gif
yevaud
z gory bys dziekowal gdybys wczesniej nie dostal odpowiedzi ;P
teraz dziekowales z dolu
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.