poczatkujaca12
27.06.2010, 09:56:19
Chcę zrobić coś takiego, żeby użytkownikowi po opłaceniu zamówienia automatycznie wysyłało maila z linkiem do pobrania pliku...
Działa jak użytkownik kliknie powrót do serwisu, ale jak nie kliknie to figę z makiem dostanie...
ponoć jest możliwość wysłania wysłania maila z tym linkiem jak jeszcze user jest na stronie podsumowującej płatność przed kliknięciem powrotu do serwisu...
Wie ktoś jakim sposobem można to zrobić?
motyl-pl
27.06.2010, 09:58:09
Na pewno trzeba dodać funkcje odpowiadającą za wysyłanie emaiala ..
Pokaż ten plik
poczatkujaca12
27.06.2010, 10:50:36
Ale po mojej stronie wysyła...
czy jest możliwość, żeby wysyłało, jak jest jeszcze po stronie dotpaya?
Quantum
27.06.2010, 10:55:02
W dotpay jest możliwość ustawienia adresu do pliku, który ma zostać wywołany po pomyślnej transakcji. Ustaw adres na plik, w którym wysyłasz mail-a, jeszcze adres e-mail musiałabyś jakoś powiązać z kodem, który użytkownik otrzyma, żeby go pobrać. Choć nie rozumiem jaki problem jest wstawić funkcje do wysyłki między klamry warunku, w którym sprawdzasz czy transakcja przebiegła pomyślnie. ?
poczatkujaca12
27.06.2010, 11:04:24
Plików może być kilka [nie jest to stała liczba]
w jaki sposób można wysyłać f-cje do dotpaya żeby dotpay po udanej transakcji ją zwracał?
Nie chodzi mi o ustawianie adresów na fcję wysyłającą maila [wtedy user musi kliknąć powrót do serwisu]
i ta f-cja sie wykonuje po otrzymaniu info o udanej transakcji... i to działa...
Ale zastanawiam się czy jest możliwość żeby jakoś wysyłało tego maila na stronie podsumowującej płatność...
Ponoć jest taka opcja, tylko nie wiem jak to zrobić.
tehaha
27.06.2010, 11:10:08
systemy płatności mają możliwość automatycznego wysyłania potwierdzenia o transakcji i z tym powinnaś to powiązać, przed płatnościami wprowadzasz użytkownika do bazy i takie dane jak email, suma kontrolna itp., a potem po otrzymaniu potwierdzania wysyłasz maila z adresem do pliku
poczatkujaca12
27.06.2010, 11:47:25
tylko tu nie o to chodzi...
Jest sobie user który dokonuje zamówienia...
płaci za nie przez dot pay...
W tej chwili na końcu ma podsumowanie z buttonem, żeby wrócić do serwisu,
po kliknięciu przekazuje czy płatność została dokonana, czy nie
i w zależności od tego czy transakcja była ok czy nie albo wysyła mu maila z linkami, albo informuje o odrzuconej płatności...
Zawsze z poziomu PA mam możliwość edycji statusu i wysłania maila z linkami w razie jakbym dostała info z dotPay o płatności, a koleś olałby powrót do serwisu...
I jest OK...
Tylko chodzi o zautomatyzowanie tej wysyłki, żeby user dostał maila nie wracając do serwisu - bez mojej ingerencji.
tehaha
27.06.2010, 12:16:45
Cytat(poczatkujaca12 @ 27.06.2010, 12:47:25 )

Tylko chodzi o zautomatyzowanie tej wysyłki, żeby user dostał maila nie wracając do serwisu - bez mojej ingerencji.
no dokładnie o tym napisałem, dotpay może po transakcji wysłać potwierdzenie na wskazany przez Ciebie adres, i to może odpalić skrypt, który wyśle użytkownikowi link do pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.