Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie o dotPay
Forum PHP.pl > Forum > PHP
poczatkujaca12
Chcę zrobić coś takiego, żeby użytkownikowi po opłaceniu zamówienia automatycznie wysyłało maila z linkiem do pobrania pliku...
Działa jak użytkownik kliknie powrót do serwisu, ale jak nie kliknie to figę z makiem dostanie...
ponoć jest możliwość wysłania wysłania maila z tym linkiem jak jeszcze user jest na stronie podsumowującej płatność przed kliknięciem powrotu do serwisu...

Wie ktoś jakim sposobem można to zrobić?
motyl-pl
Na pewno trzeba dodać funkcje odpowiadającą za wysyłanie emaiala ..
Pokaż ten plik
poczatkujaca12
Ale po mojej stronie wysyła...
czy jest możliwość, żeby wysyłało, jak jest jeszcze po stronie dotpaya?
Quantum
W dotpay jest możliwość ustawienia adresu do pliku, który ma zostać wywołany po pomyślnej transakcji. Ustaw adres na plik, w którym wysyłasz mail-a, jeszcze adres e-mail musiałabyś jakoś powiązać z kodem, który użytkownik otrzyma, żeby go pobrać. Choć nie rozumiem jaki problem jest wstawić funkcje do wysyłki między klamry warunku, w którym sprawdzasz czy transakcja przebiegła pomyślnie. ?
poczatkujaca12
Plików może być kilka [nie jest to stała liczba]
w jaki sposób można wysyłać f-cje do dotpaya żeby dotpay po udanej transakcji ją zwracał?
Nie chodzi mi o ustawianie adresów na fcję wysyłającą maila [wtedy user musi kliknąć powrót do serwisu]
i ta f-cja sie wykonuje po otrzymaniu info o udanej transakcji... i to działa...

Ale zastanawiam się czy jest możliwość żeby jakoś wysyłało tego maila na stronie podsumowującej płatność...
Ponoć jest taka opcja, tylko nie wiem jak to zrobić.
tehaha
systemy płatności mają możliwość automatycznego wysyłania potwierdzenia o transakcji i z tym powinnaś to powiązać, przed płatnościami wprowadzasz użytkownika do bazy i takie dane jak email, suma kontrolna itp., a potem po otrzymaniu potwierdzania wysyłasz maila z adresem do pliku
poczatkujaca12
tylko tu nie o to chodzi...

Jest sobie user który dokonuje zamówienia...
płaci za nie przez dot pay...

W tej chwili na końcu ma podsumowanie z buttonem, żeby wrócić do serwisu,
po kliknięciu przekazuje czy płatność została dokonana, czy nie
i w zależności od tego czy transakcja była ok czy nie albo wysyła mu maila z linkami, albo informuje o odrzuconej płatności...

Zawsze z poziomu PA mam możliwość edycji statusu i wysłania maila z linkami w razie jakbym dostała info z dotPay o płatności, a koleś olałby powrót do serwisu...
I jest OK...

Tylko chodzi o zautomatyzowanie tej wysyłki, żeby user dostał maila nie wracając do serwisu - bez mojej ingerencji.
tehaha
Cytat(poczatkujaca12 @ 27.06.2010, 12:47:25 ) *
Tylko chodzi o zautomatyzowanie tej wysyłki, żeby user dostał maila nie wracając do serwisu - bez mojej ingerencji.

no dokładnie o tym napisałem, dotpay może po transakcji wysłać potwierdzenie na wskazany przez Ciebie adres, i to może odpalić skrypt, który wyśle użytkownikowi link do pliku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.