Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tutoriale, przykłady, opisy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
misiek08
Witam!
Nadszedł czas wakacji. Jest więcej czasu wolnego, ale niektórzy właśnie teraz wzięli się za naukę PHP.

Jeżeli nurtuje kogoś z Was jakieś pytanie dotyczące PHP, chcielibyście się więcej dowiedzieć na jakiś temat, a ciężko Wam znaleźć informacje na jego temat piszcie tutaj o co chodzi.

Chcę na swoim blogu napisać serię poradników z przykładami do PHP. Piszcie tutaj tematy, które wymagają rozwinięcia.

Np. połączenia z bazą dzięki PDO (temat prosty, ale niektórzy jeszcze z PDO nie zaczęli - a to źle).

Adres mojego bloga: misiek08.eu
wookieb
1) Problem zrozumienia komunikatów błędów w php - czytanie ze zrozumieniem - poradnik dla newbie
2) "Headers already send" - zrozum problem razem z nami!
3) Jak myśleć aby się nie namyśleć, na podstawie cennych tematów zgromadzonych w forumowym koszu.
4) Sztuka płaszczenia się - 101 porad jak ukryć "płaszczenie"
5) Hodowla leszczy - jak, gdzie i po co
6) Tajniki używania inputa tekstowego w google - z nami znajdziesz rozwiązanie nawet zagadki trójkąta bermudzkiego.
7) Jak dobierać czcionki na stronę bloga. (widzę, że "marketing wirusowy" już masz)
8) Yellow Power - sztuka zeszpecenia
9)Efekty z Ajaxem - jak zrobić efekt poślizgu na domowej posadzce.
10) Rozwijanie tematów - biografia producenta żaluzji.
11) Ekshibicjonizm internetowy - niech wszyscy wiedzą co robisz w każdej chwili swojego życia.
misiek08
Albo to jest dział humor albo post wyżej napisał idiota. Sorki za tak agresywne podejście, ale chciałem coś zrobić za darmo (wow, coraz rzadziej spotykane) dla ludzi, którzy nie są tacy "super, ekstra, mega, PRO" w PHP jak kolega wyżej. Szkoda gadać....
wookieb
A wiesz dlaczego? Bo z daleka widać, że nawet jak napiszesz poradnik to nie będzie on na poziomie i jeszcze pytasz się o czym pisać... To takie (jak dla mnie) strasznie lamerskie. Sama strona bloga odpycha (sorry ale tło Cię nie ratuje jak nie umiesz zrobić reszty).'

Co do treści bloga odpalam go a tam prawie same ekshibicjonistyczne śmieci.

Kumam jeszcze wpis "wakacje" - może faktycznie ktoś jest takim desperatem (m.in poznać wyniki badmingtona i doczekać się nie może), żeby śledzić twojego bloga i jak nie widzi wpisów to może się zmartwić.

Kolejny kwiatek
Cytat
Poza tym nic ciekawego dzisiaj nie robiłem ani nie widziałem. Wieczorkiem grałem z wujkiem w Badmintona.
Podaj wynik, ponieważ wszyscy się niecierpliwią.

Skończyła się szkoła - kolejny bestsellerowy temat.

Kurs programowania - edytory. Zasób tego tematu nie został nawet muśnięty. Równie dobrze mogłeś opisać painta jako narzędzie do retuszu.

Cytat
Już jestem zadowolony, ponieważ kupiłem go o północy i zastałem wtedy nawet kogoś z supportu.

Wpis o vps... Fanfary! Ciekawe kryterium oceny - godzina sprzedaży.
Ale CD
Cytat
Wrócę do tematu VPS?a gdy już trochę go poużywam.

Wpis z sierpnia 2009 jest czerwiec 2010 i żadnych info. Czyżby sprzedawca VPS zasypiał po dobranocce?

Widać, że kompletnie nie znasz się na prowadzeniu bloga a tym bardziej opisywanie tematów PHP więc po co się męczyć?

Zresztą nawet jeżeli nie wszystkie tematy Ci pasują to zobaczmy jak z dwoma pierwszymi dasz sobie radę.
thek
Widzę, że nie załapałeś ironii w poście wookiego. Jeśli chcesz pisać to pisz po prostu zamiast pytać o czym napisać. Zanim bowiem Ty skrobniesz artykuł, osoba pytająca niemal na pewno znajdzie odpowiedź w necie. No chyba, że faktycznie jest na poziomie: "Co znaczy headers already sent? Bo mi strona nie działa przez to.". Dlatego pisz na blogu to, co uważasz za pomocne, a userzy szukający pomocy sami Cię znajdą. I zauważ, że wookieb naprawdę wielu osobom pomógł tutaj. Wow... też za darmo winksmiley.jpg
SHiP
Ja u siebie staram się szukać jakiejś niszy. Swego czasu pisałem sporo a bezpieczeństwie aplikacji internetowych teraz dużo na temat obiektu Canvas i ludzie sami komentują i proszą o artykuły na różne tematy. Imho trzeba sobie zasłużyć biggrin.gif

A jeśli chodzi o tematy, które mnie by interesowały smile.gif
- XPath
- A*
- Programowanie własnego odtwarzacza muzyki/filmów(tutaj flash vs html5)
PHP mnie raczej nie interesuje ale mógłbyś napisać troszkę o pamięci współdzielonej, bo o tym jest mało w sieci.
misiek08
@thek - dzięki za posta. Niestety ironię wyczułem, ale nie tylko.
@SHiP - również dziękuję za odpowiedź. Postaram się.
Nie tyle, że nie wiem o czym pisać tylko po prostu dla mnie wiele tematów PHP jest prostych, ale dla niektórych mogą to być największe męczarnie. Dlatego właśnie ten temat.

Styl bloga? Zainstalowałem pierwszy, lepszy szablon w ciemniej kolorystyce jaki mi wpadł pod kursor myszki.

I raczej sent a nie send Panie Wszystkokrytykujący. Zaraz chyba bez ironii poszukam postów @wookieb'a i wszystkie zaczne głupio komentować.
wookieb
Cytat(misiek08 @ 29.06.2010, 11:26:22 ) *
Styl bloga? Zainstalowałem pierwszy, lepszy szablon w ciemniej kolorystyce jaki mi wpadł pod kursor myszki.

Tak samo będziesz robił z tematami? Opiszesz i wrzucisz pierwsze co Ci przyjdzie na myśl

I raczej sent a nie send Panie Wszystkokrytykujący.

True. My fault.

Zaraz chyba bez ironii poszukam postów @wookieb'a i wszystkie zaczne głupio komentować.

Zabawne aczkolwiek żenujące. Tylko cel tego działania? Chciałeś znać tematy to dostałeś wraz z opinią. A teraz zachowujesz się jak mały bobo, który nie dostał zabaweczki i będzie się wyżywać na "winowajcach". Sam się ośmieszyłeś blogiem a teraz tym bardziej ośmieszysz się powyższym działaniem. Ale proszę bardzo, pobawmy się smile.gif
misiek08
Teraz Ty nie wyczułeś ironii. Wejdźcie na bloga i powiedzcie coś na temat tego arta. Jest to pierwsza część artykułu o błędach Parse Error w PHP (chociaż zbytnio więcej przypadków niż te nie miałem z Parse Error - zawsze jak trzeba jakiś błąd to żaden nie chce wystąpić).
thek
Odradzam... Za dużo byś miał do przejrzenia winksmiley.jpg Inna sprawa, że on skomentował ironicznie temat, który jak sam musisz przyznać, jest tak naprawdę niepotrzebny Czemu? Bo nie unikniesz sytuacji gdy ktoś uzna twoje wpisy za maglowanie tego samego o czym już czytał gdzieś, choć dla początkujących będzie to nowość. Prostszymi słowami: "nie dogodzisz wszystkim" smile.gif Albo podejdziesz do sprawy: "piszę wszystko jak krowie na rowie" by zrozumieli Cię nawet kompletni debile, albo będziesz pisał na nieco już bardziej skomplikowane i początkujący będą się irytować, że części nie rozumieją, albo będziesz piał profesjonalnie i tylko Ci rozumiejący język profesjonaliści będą Ci odpowiadać. Ja byłbym za tym 2 podejściem. Jeśli ktoś chce pierwsze, proszę bardzo, ale zobacz na to forum... Wspomniane problemy z headers są nagminnie tutaj i co z tego? Jutro ktoś wyskoczy znów z tym tematem. Ludzie nie czytają co mają napisane albo czytają bez zrozumienia.
wookieb
Cytat(misiek08 @ 29.06.2010, 11:50:22 ) *
Wejdźcie na bloga i powiedzcie coś na temat tego arta. Jest to pierwsza część artykułu o błędach Parse Error w PHP (chociaż zbytnio więcej przypadków niż te nie miałem z Parse Error - zawsze jak trzeba jakiś błąd to żaden nie chce wystąpić).

I tu jest pies pogrzebany. Dałeś się złapać. Otóż opisywanie parse errorów jest możliwe aczkolwiek bardzo ciężkie i mało prawdopodobne, że będziesz w stanie wyłapać wszystkie możliwe kombinacje gdzie odpowiedzią na ten temat jest "Instalacja IDE ze sprawdzaniem składni" oraz zdanie, "Proszę często zwracać uwagę na linie poprzedzające miejsce wystąpienia parse error, ponieważ one bardzo często są problemem" i tutaj można podać parę przykładów.
Poza tym "Problem zrozumienia komunikatów błędów w php" obejmuje nie tylko parse errory, ale również exceptiony, trigger_errory itd.

Zresztą sens całego tematu podsumował @thek smile.gif

misiek08
Dlatego nazwa artykłu to Błedy Parese Error, a nie Błedy PHP, bo również można opisać notice'y i warning'i.
wookieb
Faktycznie umkło mi smile.gif ale podałem ci informacje co byłoby dobrym opisem tematu. Ale wcale nie mówię, że teraz masz źle.
misiek08
Zmieniłem nazwę arta z edytorami, bo w sumie taka jak teraz miała być od razu. Ten blog tak stoi, niczego się nie boi, bo nic na nim nie ma i mało osób go czyta.

Właśnie dlatego szukam tematów. Na przykład jak ktoś napisze, że chciałbym więcej informacji na temat wykonywania zapytań w PDO i filtrowaniu danych, które są podawane do zapytania to w krótkim czasie ma opis problemu z przykładami. Czy dobry - to już sam zdecyduje.

Po prostu mam trochę wolnego czasu, a niektóre tematy związane z PHP, JavaScript i jQuery/jQuery UI nie są zbyt jasno w internecie opisane. Akurat jQuery/jQuery mają rewelacyjną dokumentację, ale nie po polsku. To może być dla niektórych problem.
skowron-line
Napisz jakiś temat na czasie, dogadaj się z Modem niech Cie wrzucą na planete (pod warunkiem że jest co czytać)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.