$tekst = "Byłem w czwartek w kinie."; // A taki dziala $tekst = "Byłem w czwartek w kinie."; // Taki tez dziala $dni = array('/poniedzialek/', '/wtorek/', '/środa/', '/czwartek/', '/piątek/', '/sobota/', '/niedziela/'); $dzien_kolor = array('poniedzialek', 'wtorek', 'środa', '<font color="red">czwartek</font>', 'piątek', 'sobota', 'niedziela'); $tekst = "Byłem w czwartek w kinie.";
Chodzi o to, ze w manualu wystarczy odwolanie do nazwy tablicy, a funkcja sama podstawia odpowiedni klucz, ale jak widac u mnie dziala to tylko wtedy, gdy w parametrach preg_replace podam same nazwy funkcji bez
Kod
"/".$funkcja."/", "<font color=\"red\">".$funkcja."</font>" - w tym przypadku musze juz podac klucz tablicy :/
Mozna to jakos zrobic inaczej, bo nie bawi mnie rozwiazanie z druga tablica i w kazdym kluczu dodawanie <font color>.
Prosze tez nie zwracac uwagi na semantyke kodu i uzycie <font>, ktory jest juz zdeprecjonowany - wiem o tym, podalem tylko dla przykladu.
EDIT: Poprawilem literowke w kodzie, bylo "</font"> zamiast "</font>". Ale to nie ma wplywu na moj problem, poniewaz ten kod pisalem specjalnie na potrzebe tego tematu, w oryginale mam troche inaczej i bez literowek