Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Limit pojemności serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
noob89
Witam,
Chciałem zapytać czy jest możliwość sprawdzenia za pomocą PHP limitu pojemności mojego konta np. na home.pl?

Pozdrawiam
muk4
Możesz zapisać do zmiennej maksymalny limit i potem obliczyć ile zajmują wszystkie pliki na serwerze.
Potem np.
wynik% = WagaPlików/MaxLimit*100% i masz procentowe zapełnienie wydzielonego miejsca na serwerze.
noob89
To że tak można zrobić to wiem. Ale ja chciałbym mieć to bardziej automatyczne zrobione. Ponieważ np. mam wykupiony serwer o pojemności 1024MB i po pewnym czasie zmienię na 2048MB to będę musiał zmieniać liczbę w skrypcie a tego nie chcę.
Dlatego pytam czy jest w ogóle możliwość pobrania limitu pojemności serwera na którym jest strona.
smietek
Jeśli w panelu na home.pl pokazuje Ci ile zajmują pliki na serwerze, to możesz zalogować się do tego panelu przez cUrl i pobrać te dane a potem maglować je w dowolny sposób.
muk4
@smietek
Takie logowanie - jeśli wogóle możliwe, jest raczej niebezpieczne. Bo jak ktoś ci podpatrzy kod to dostanie login i hasło do panelu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.