Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: matura rozszerzona z infy i techik informatyk
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
witam

mimo, ze infa juz coraz mniej niestety sie interesuje sad.gif, jednak cale dziecinstwo spedzilem przed pc i o ile powiem ze w kwestiach sieci,systemow to czuje sie bardzo dobrze to w przypadku kodzenia jest juz gorzej.

Jakie booki do nauki z egzaminu technika informatyka polecacie?, mysle nad symfonia do C. Chce sie nauczyc C bo juz ze szkolą doszedłem do klas wiec jest w sumie fajnie.

Ale co do przypomnienia z sieci, systemów etc. Słyszalem ze niezbedne jest ABC Komputera i co dalej?
kilab
Na zawodowy jakie książki z programowania?
Dobre, krótki kurs podstawowych podstaw Pascala i C++, czyli pętlę, instrukcje warunkowe, wypisywanie i pobieranie danych, do tego schematy blokowe. Z tego co zauważyłem przeglądając arkusze egzaminów, które już się odbyły, nic więcej z programowania nie jest potrzebne. Z sieci też nie jest za wiele, więcej już z samego sprzętu.
aleo
ok a co z sieci, systemów i utk polecacie?
mysle nad abc komputera, biblie windowsa server i moze zwyklego i chyba to wszystko. Po obczajeniu tych materiałów, powinienem dać radę chyba z maturą roz. itechnikiem?
kilab
Co do Windows Server to chyba tylko co musisz wiedzieć to o co chodzi z domenami i konkretnym przypadkiem - Active Directory. Utk - budowa i zasada komputera. Przepływ informacji między podzespołami i komunikacja z resztą urządzeń. Sieci - rodzaje i topologie sieci, cechy charakterystyczne danej sieci, urządzenia sieciowe, i tka samo sam przepływ informacji pomiędzy urządzeniami. To do egzaminu teoretycznego bo praktyka jak co roku to samo. Dostajesz Windowsa (sic!), w którym coś nie pasuje, najczęściej wirus, brak jakiegoś pliku, zawalony śmieciami i musisz go doprowadzić do stanu używalności bez formata, ani reinstalacji.
A matura z infy to już nie egzamin zawodowy. Owszem masz kilka zadań testowych z ogólnej tematyki komputera, ale reszta to już matematyka z programowaniem. Najlepiej sam sprawdź, np. to:
http://www.cke.edu.pl/images/stories/001_M...matyka/pr_i.pdf
http://www.cke.edu.pl/images/stories/001_M...atyka/pr_ii.pdf
aleo
No z tego wynika ze w sumie to by mi starczyło:
http://sklep.wsip.pl/cykleserie/serie/tech...CFY0m3wod9QvYwg

i moze jakas prenumerata miesięcznika o komputerach tak w ramach powtórki w autobusie:>
kilab
Właśnie książkę z tej serii z UTK chciałem polecić, ale zapomniałem wydawnictwa tongue.gif
Multimedia i grafika komputerowa możesz sobie odpuścić, nic z tego na egzaminie nie ma. Podobnie Oprogramowanie biurowe, a o makrach i formułach excela możesz poczytać w Internecie. Polecam właśnie książkę z tej serii dla UTK, masz w niej wszystko co potrzebne, nic więcej, nic mniej i podane w przystępnej formie.
aleo
Czyli jak wykuję na pamięć to w 100% zdane;p

Ok, i booka do Cpp ogarnę i chyba jestem wolny?
Czy jest coś jeszcze?

Booki to excela kupię bo zdaję jeszcze maturkę, zresztą co mnie nie zabije to wzmocni:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.