zibideusz
3.07.2010, 18:00:20
Witam serdecznie.
Jak zabezpieczyć skrypt php aby uruchamiał się tylko na wybrany przeze mnie domenach?
Myślałem o prostej funkcji warunkowej ze zmienną $_SERVER['HTTP_HOST'] , ale to wymagałoby kodowania skryptu (np. IonCube). To raczej odpada, bo domen z pozwoleniem będzie z czasem przybywało.
Myślałem bardziej o umieszczeniu listy dozwolonych domen na jakimś serwerze. Tylko z czym to się je? Jak zrobić, żeby taka "autoryzacja" domeny odbywała się tylko jeden raz i później już wszystko śmigało? Czy w ogóle coś takiego się da zrobić?
A może jest inny sposób?
Za podpowiedzi z góry dziękuję.
A co ci to da skoro np. ja usunę fragment kodu który odpowiada za autoryzację

Albo automatycznie do zmiennej podstawi domenę, która jest na liście.
smietek
3.07.2010, 18:15:48
Ale nadal, jeśli umieścisz domeny na serwerze, to będziesz musiał dodać kilka linijek, które sprawdzą czy dana domena jest na serwerze. Ktoś usuwa te linie i po kłopocie.
Jedyny dobry sposób to CAŁY kod przepuścić przez IonCube albo coś innego.
zibideusz
3.07.2010, 18:30:15
No właśnie, jednorazowe kodowanie ioncube mogłoby być. Zakodowałbym dodatkowo kilka funkcji, których usunięcie spowodowałoby posypanie całego ustrojstwa.
Tylko jak robi się taką autoryzację i czy za każdym uruchomieniem trzeba sprawdzać?
smietek
3.07.2010, 18:43:37
Za każdym razem może nieźle obciążyć skrypt. Pomyśl nad unikalnym hashem dla każdej z domen, który będzie pobierany TYLKO RAZ i zapisywany w pliku tekstowym. Każda domena będzie miała osobny hash, więc nikt nie będzie mógł sobie ich przesłać między sobą.
zibideusz
3.07.2010, 18:54:29
Bardzo dobry pomysł

To rozwiązanie będzie optymalne! Dzięki za pomoc. Jak będę miał jakieś kłopoty z prowadzeniem tego w życie, to się odezwę... bo orłem nie jestem

Oczywiście dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.