Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zabezpieczenie skryptu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zibideusz
Witam serdecznie.
Jak zabezpieczyć skrypt php aby uruchamiał się tylko na wybrany przeze mnie domenach?

Myślałem o prostej funkcji warunkowej ze zmienną $_SERVER['HTTP_HOST'] , ale to wymagałoby kodowania skryptu (np. IonCube). To raczej odpada, bo domen z pozwoleniem będzie z czasem przybywało.

Myślałem bardziej o umieszczeniu listy dozwolonych domen na jakimś serwerze. Tylko z czym to się je? Jak zrobić, żeby taka "autoryzacja" domeny odbywała się tylko jeden raz i później już wszystko śmigało? Czy w ogóle coś takiego się da zrobić?

A może jest inny sposób?

Za podpowiedzi z góry dziękuję.
muk4
A co ci to da skoro np. ja usunę fragment kodu który odpowiada za autoryzację smile.gif
Albo automatycznie do zmiennej podstawi domenę, która jest na liście.
smietek
Ale nadal, jeśli umieścisz domeny na serwerze, to będziesz musiał dodać kilka linijek, które sprawdzą czy dana domena jest na serwerze. Ktoś usuwa te linie i po kłopocie.
Jedyny dobry sposób to CAŁY kod przepuścić przez IonCube albo coś innego.
zibideusz
No właśnie, jednorazowe kodowanie ioncube mogłoby być. Zakodowałbym dodatkowo kilka funkcji, których usunięcie spowodowałoby posypanie całego ustrojstwa.

Tylko jak robi się taką autoryzację i czy za każdym uruchomieniem trzeba sprawdzać?
smietek
Za każdym razem może nieźle obciążyć skrypt. Pomyśl nad unikalnym hashem dla każdej z domen, który będzie pobierany TYLKO RAZ i zapisywany w pliku tekstowym. Każda domena będzie miała osobny hash, więc nikt nie będzie mógł sobie ich przesłać między sobą.
zibideusz
Bardzo dobry pomysł smile.gif To rozwiązanie będzie optymalne! Dzięki za pomoc. Jak będę miał jakieś kłopoty z prowadzeniem tego w życie, to się odezwę... bo orłem nie jestem winksmiley.jpg
Oczywiście dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.