Cromwell
4.07.2010, 15:19:36
Jestem ciekaw, jak do swojego projektu dodać licencję GNU GPL.
Szukałem w sieci, jednak nic konkretnego nie znalazłem, a zależy mi na tym, aby była dodana poprawnie.
Czy wystarczy, że dodam treść licencji do katalogu z aplikacją, czy coś więcej trzeba zrobić?
Spawnm
4.07.2010, 15:36:52
Również jestem ciekaw
Crozin
4.07.2010, 16:43:36
Wystarczy wrzucić plik LICENSE (bo tak się przyjęło) z treścią licencji:
http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.txt - wiele więcej nie potrzeba.
Cromwell
4.07.2010, 16:49:24
Ok i w razie czego można dochodzić praw? Chodzi oczywiście tylko o przypadek, w którymś ktoś usuwa stopkę
cojack
6.07.2010, 11:30:00
W GNU GPL możesz usuwać stopkę. Możesz robić co tylko chcesz z kodem, nie możesz zmieniać licencji i usuwać danych z kodu o autorze. W AGPL nie możesz z interfejsu usunąć danych o autorze, muszą być one w widocznym miejscu INTERFEJSU dla użytkownika widoczne.
Spawnm
6.07.2010, 11:38:19
Ok, ale jaką ja mam pewność że wydając coś na zasadzie gnu gpl , bsd czy mit nikt mi tego jutro nie skopiuje i wyda jako swoje dzieło ?
Nie ma jakiejś instytucji zajmującej się zbieraniem danych kto co zrobił ?
To jest największy ból tych licencji ponieważ ciężko jest się połapać, że firma X sprzedaje twoje rozwiązanie jeśli nie udostępnia kodu źródłowego. Teoretycznie ma obowiązek zaprezentować go każdej osobie, która o ten kod poprosi jednak zawsze może się wyprzeć, że to ich produkt, na ich licencji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.