Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdalne połączenie z bazą w sieci lokalnej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Maciekkk
Witam,

1.
Zainstalowałem MS Sql serwer 2008 Express na 2 komuterach w sieci lokalnej. Obydwa komputery są na XP PRO. Komputer A posiada dodatkowo php.
Na komputerach A i B utworzyłem przykładowe takie same bazy danych i użytkownika. A i B
A i B ustawione są na zewnątrz przez TCP/IP na porcie 1433. Wszystkie osłony sieciowe wyłączone.
Na komputerze A łączę się lokalnie i zdalnie do B z bazą poprzez SQL Server Management Studio - dziwny jest tylko fakt iż gdy podaje nazwę instancji po "\" to nie chwyta tego. Łączy sie tylko po podaniu samej nazwy komputera lub IP.
Przyszła więc pora na PHP, na komputerze A połączyłem się z bazą lokalnie bez większego problemu przez mssql_connect() - połączenie zadziałało dopiero po podaniu nazwy komputera ze znakiem "\" na końcu.
Próbowałem połączyć się na komputer B podając chyba wszystkie możliwości i niestety nie chce się połączyć. Co może być nie tak? Do tej pory używałem mysql, postgresql i oracle nie posiadając większych problemów z nimi, myślałem że z mssql również tak będzie... Docelowo potrzebne będzie mi połączenie z linuxa więc już zaczynają mi przechodzić dreszcze po plecach jak pod windami już są problemy :-/

2.
Drugie pytanie troszkę z innej beczki - jaki polecacie program do projektowania baz? Tylko coś innego niż SQL Server Management Studio - bo on chyba nie posiada podglądu/projektowania z widokiem ERD, przynajmniej w tej wersji Express.
erix
Cytat
Próbowałem połączyć się na komputer B podając chyba wszystkie możliwości i niestety nie chce się połączyć. Co może być nie tak? Do tej pory używałem mysql, postgresql i oracle nie posiadając większych problemów z nimi, myślałem że z mssql również tak będzie... Docelowo potrzebne będzie mi połączenie z linuxa więc już zaczynają mi przechodzić dreszcze po plecach jak pod windami już są problemy :-/

A w zarządzaniu komputerem co masz ustawione dla MSSQL? Otworzyłeś na połączenia spoza loopbacka? Trochę dawno w MSSQL siedziałem, ale pamiętam, że coś w tym stylu się konfigurowało w Instance Configuration.

Poza tym, pozostaje jeszcze kwestia firewalla. winksmiley.jpg
Maciekkk
Cytat(erix @ 5.07.2010, 10:12:24 ) *
A w zarządzaniu komputerem co masz ustawione dla MSSQL? Otworzyłeś na połączenia spoza loopbacka? Trochę dawno w MSSQL siedziałem, ale pamiętam, że coś w tym stylu się konfigurowało w Instance Configuration.

Z konfiguracją instancji zetknąłem się tylko przy instalacji. Na komputerze B ponownie zainstalowałem MSSQL z domyslna instancją, lecz połączenie z komputera A nadal nie nawiazuje się.
Co ciekawe uruchomiłem komputer C z z samym php, apache bez MSSQL i łączy się do A i B bez problemu.

Cytat
Poza tym, pozostaje jeszcze kwestia firewalla. winksmiley.jpg

We wszystkich komputerach A, B i C antywirusy i firewall-e są wyłączone.
prachwal
a) http://www.linglom.com/2009/03/28/enable-r...r-2008-express/
cool.gif Database Diagram, jak pyta czy utworzyć nowy to potwierdzasz, a dalej to już klikadło -> menagmenst studio 2008
http://forum.4programmers.net/viewtopic.php?id=143555
Maciekkk
Dzięki prachwal za Database Diagram - o to mi chodziło.

Jeśli chodzi o połączenie z A do B przez php to udało mi się w momencie gdy zainstalowałem na A XAMPPa. Wcześniej próbowałem na 3 różnych wersjach appserv-a i nie wiem dlaczego nie zadziałało :-/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.