Witam,
1.
Zainstalowałem MS Sql serwer 2008 Express na 2 komuterach w sieci lokalnej. Obydwa komputery są na XP PRO. Komputer A posiada dodatkowo php.
Na komputerach A i B utworzyłem przykładowe takie same bazy danych i użytkownika. A i B
A i B ustawione są na zewnątrz przez TCP/IP na porcie 1433. Wszystkie osłony sieciowe wyłączone.
Na komputerze A łączę się lokalnie i zdalnie do B z bazą poprzez SQL Server Management Studio - dziwny jest tylko fakt iż gdy podaje nazwę instancji po "\" to nie chwyta tego. Łączy sie tylko po podaniu samej nazwy komputera lub IP.
Przyszła więc pora na PHP, na komputerze A połączyłem się z bazą lokalnie bez większego problemu przez mssql_connect() - połączenie zadziałało dopiero po podaniu nazwy komputera ze znakiem "\" na końcu.
Próbowałem połączyć się na komputer B podając chyba wszystkie możliwości i niestety nie chce się połączyć. Co może być nie tak? Do tej pory używałem mysql, postgresql i oracle nie posiadając większych problemów z nimi, myślałem że z mssql również tak będzie... Docelowo potrzebne będzie mi połączenie z linuxa więc już zaczynają mi przechodzić dreszcze po plecach jak pod windami już są problemy :-/
2.
Drugie pytanie troszkę z innej beczki - jaki polecacie program do projektowania baz? Tylko coś innego niż SQL Server Management Studio - bo on chyba nie posiada podglądu/projektowania z widokiem ERD, przynajmniej w tej wersji Express.