Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Random z bazy - bez powrótrek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andrzej_
Witam, chciałem prosić o podpowiedź, a sprawa tyczy się:

Żył sobie kiedyś pewien skrypcik, który wyciągał losowy wynik z bazy:

1. $qProfile = "SELECT * FROM cg_riddles WHERE status = 1 ORDER BY RAND() LIMIT 1 ";

W dalszej części, skrypcik ten zadawał użytkownikowi pytanie wyciągnięte z bazy za pomocą input'a.

I chodzi o to, żeby dodać jakieś ciacho, które sprawiło by, żeby po wpisaniu poprawnej odpowiedzi użytkownik nie trafił ponownie na to samo pytanie. Czy dostanę jakąś podpowiedź? Może jest lepsze rozwiązanie niż ciacho?
siurek22
zapisuj w sesji id pobranego pytania jezeli w sesji istnieje juz takie id ponawiaj losowanie...
andrzej_
Znajdę gdzieś w sieci opis sesji, który nie prowadzi do logowania albo zliczania odwiedzin? Bo mam pewne problemy i tamte informacje póki co do niczego mnie nie prowadzą.

Póki co kręce się w pobliżu:
  1. $_SESSION[ids]=array();
  2. array_push($_SESSION[ids],$id);

w dobrą stronę idę?
siurek22
a nie lepiej zapisywac id w formie stringa 1,12,31,6,2,7 po wylosowaniu id sprawdzamy przez strpos lub dzielimy przez explode i dodajemy odpowiedni warunek w zapytaniu...
i wtedy bedziesz mial $_SESSION['key']=$string;

teoretycznie mozna tak jak robisz z arrayem w sesji i pozniej przez foreach wygenerowac ciag ktory wkleimy do zapytania sql
andrzej_
Jakaś lektura pod to? Póki co nadal jestem ciemną masą i ciągle się uczę winksmiley.jpg.

ed: spoko, zrobiłem za pomocą ciastek i przekierowanie przez header, niestety strona się dosyć wolno ładuje. ale póki co musi starczyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.