Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wywołanie klasy wewnątrz funkcji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uczeń php
Chciałbym w ciele funkcji wywołać pewną klasę a dokładnie w pętli fereach(). Czyli tak mam klasę class funkcję function() a w niej pętlę foreach() i to właśnie w niej chciałbym wywołać klasę, której zadaniem jest wykonanie pewnych obliczeń na postawie danych jakie mam zawarte w tablicy. W przeglądarce internetowej pojawił się błąd Fatal error: Call to a member function getPosition() on a non-object in. Proszę o pomoc.
Fifi209
Pokaż kod bo bez tego nic więcej nie można powiedzieć...

Utworzyłeś obiekt?
wookieb
Cytat(uczeń php @ 11.07.2010, 23:41:47 ) *
Chciałbym w ciele funkcji wywołać pewną klasę a dokładnie w pętli fereach(). Czyli tak mam klasę class funkcję function() a w niej pętlę foreach() i to właśnie w niej chciałbym wywołać klasę, której zadaniem jest wykonanie pewnych obliczeń na postawie danych jakie mam zawarte w tablicy. W przeglądarce internetowej pojawił się błąd Fatal error: Call to a member function getPosition() on a non-object in. Proszę o pomoc.

Mam pomysł. Weź naucz się opowiadać o jedzeniu taki aby samym opowiadaniem nakarmić człowieka. Wyślemy Cię do afryki i rozwiążesz problem głodu.

Po cholerę podawać OPIS kodu skoro MOŻNA GO PODAĆ? Weź ty się parę razy co robisz tym bardziej, że to nie jest twój dziewiczy temat.
uczeń php
Kod
if(isset($_POST['aktualizacja']))
   {
     podlaczeniebd();
     function aktualizuj()
     {

$tabsergoogla = serwery_google();
     $aktualizuj = "SELECT * FROM `aa25979_jacek`.`strony www`;";
     $zaktulizowane_rekordy = mysql_query($aktualizuj);
     while($rekordyaktualizuj = mysql_fetch_array($zaktulizowane_rekordy))
     {
     $strony_www = $rekordyaktualizuj['STRONY WWW'];
     $slowa_frazy = $rekordyaktualizuj['SLOWA I FRAZY'];
     foreach($tabsergoogla as $serwery)
     {
     $pozycja_w_google = $pozycja_strony->getPosition($slowa_frazy, $strony_www);
     $zapytanie1 = "INSERT INTO `aa25979_jacek`.`historia_google`
                               (`ID`,`SERWERY GOOGLE`,`STRONY WWW` , `SLOWA FRAZY`,`DATA`, `POZYCJA W GOOGLE`) VALUES
                               ('".mysql_insert_id()."', '".$serwery."','".$strony_www."', '".$slowa_frazy."','".date("Y-m-d")."','".$pozycja_w_google."')";
    mysql_query($zapytanie1);
     print "<!-- Zapytanie;  $zapytanie1 -->";
     }
     }
     }
     aktualizuj();
}
wookieb
No to jak też widzisz nie tajemnicą jest że twoja zmienna $pozycja_strony nie jest obiektem. A co zrobić żeby była to nie jesteśmy Ci w stanie powiedzieć ponieważ nie wiem gdzie go czarujesz. Strzelam, że powinieneś go przekazać jako parametr to tejże funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.