Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Twarda spacja a przeglądarka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ctag
Witam, mam następujący problem, gdy używam encji   to działa ona pod operą i firefoxem, a pod IE nie, natomiast   i   pod FF i IE działają poprawnie, a opera wyświetla kwadracik zamiast spacji. Jest jakaś inna alternatywa? :/
erix
Hmm, jak to nie działa   pod IE? Mógłbyś podrzucić jakiś konkret/przykładową stronę?
ctag
Może nie tyle że nie działa, ale w stylach mam wstawione word-spacing : -4px; aby poznikały spacje między przyciskami w menu, ale niektore przyciski maja treść 2-wyrazową, więc między te 2 wyrazy powstawiałem twarde spacje, aby word-spacing : -4px; na nie nie działał. Sprawdza sie to tylko w FF i operze, w IE nie, jest na to jakaś inna rada? Te spacje między przyciskami pojawiają się pewnie dlatego, że w kodzie html po każdym linku jest ENTER i każdy następny link jest w nowej linijce, co jest oczywiste bo przecież kod jest wtedy dużo bardziej czytelny.
erix
Jest rada - CSS w komentarzu warunkowym, bo IE ma debilny sposób przeliczania odstępów między znakami/wyrazami.

Kiedyś pod IE rozjeżdżał mi się layout. Zmarnowałem 4h tylko dlatego, żeby się dowiedzieć, że to przez tekst pisany kursywą, który był zawijany do następnej linijki...
ctag
Jednak źle to rozpisałem w pierwszym poście,   w tym wypadku dziala poprawnie tylko pod operą, są komentarze warunkowe dla FF albo Opery? Bo to by rozwiązało mój problem.
erix
http://eriz.pcinside.pl/weblog/komentarze-...foksie-196.html - skorzystaj z bindingów.

Ale generalnie coś takiego nie powinno wystąpić.
ctag
A nie da się zrobić tak, aby enter w kodzie html nie tworzył spacji? Bo jak ustawiłem w kodzie html linki jeden obok drugiego (a nie pod sobą tj. po enterze) to problem nie występuje.
erix
  1. zoom: 1

albo coś innego nadającego hasLayout.
ctag
Muszę przyznać że niewiele mi to mówi biggrin.gif
erix
A raczyłeś to w Google wpisać? Bo skoro tak piszesz, to śmiem twierdzić, że nie.
ctag
Szukałem, nie znalazłem żadnego konkrentego przykładu, sama teoria która niewiele mi mówi.
erix
Musisz tym elementom nadać hasLayout, na bugi w IE nie ma uniwersalnej recepty.
ctag
Rozwiązałęm to inaczej, przypisałem dla całego menu word-spacing -4px, a dla znaczników <li> w menu 2px i wygląda tak jak powinno.

Dzięki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.