Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Button dwie wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stmaciek
Witam.
Pracuję nad pewnym projektem w PHP/HTML.
Mam problem ponieważ po wciśnięciu jednego przycisku muszę przesłać dwie wartości. Kod:
  1. <input type="submit" name="miejsce" value="30" class="przycisk">

Chciałbym, aby ten przycisk przesłał miejsce=30 oraz rzad=20. Próbowałem:
  1. <input type="submit" name="miejsce" value="30" name="rzad" value="20" class="przycisk">

Bez rezultatu.

Proszę o jakąś podpowiedź smile.gif
Wicepsik
  1. <input type="submit" name="miejsce_rzad" value="30,20" class="miejsce">

1. print_r(explode(',',$_POST['miejsce_rzad']));

explode
stmaciek
Dzięki smile.gif teraz na buttonie wyświetla "30,20". Da się jeszcze wyświetlić samo 30? smile.gif
lessi
Może do drugiej zmiennej użyj hidden jeżeli to jest w form np.
  1. <input type="hidden" name="rzad" value="20" class="przycisk">
  2. <input type="submit" name="miejsce" value="30" class="przycisk">
  3. </form>

To zależy od tego do czego jest ci potrzebne. A szczególniej czy masz tych przycisków kilka czy jeden
stmaciek
UP>przycisków jest kilkaset smile.gif

Pomysł lessi bardziej mi się jednak przyda biggrin.gif nie myślałem, że uda się. Tam gdzie rozpoczyna się nowy rząd daję hidden'a i do każdego miejsca automatycznie dorzucane jest ten rząd :E
..teraz pozostaje to wstukać 600 razy i mam zrobioną rezerwację dla kina/teatru :E

Edit: sad.gif hidden dodaje rzad do każdego miejsca-teraz jest "rzad=20, miejsce=30, rzad=19, rzad=18, itd..."
Może jakiś ciekawszy pomysł? winksmiley.jpg
Wicepsik
Cytat(stmaciek @ 14.07.2010, 13:45:07 ) *
..teraz pozostaje to wstukać 600 razy i mam zrobioną rezerwację dla kina/teatru :E

To ty ręcznie wszystko w pliku html dodajesz zamiast to wygenerować skryptem ? Podziwiam Cię człowieku! blinksmiley.gif
stmaciek
Pewnie, że ręcznie tongue.gif ctrl+c, ctrl+v, zmiana liczby, ctrl+v, zmiana liczby, ctrl+v, zmiana liczby... a potem większe kawałki i całość rośnie wykładniczo biggrin.gif obawiam się, że jakbym napisał skrypt to dla 600 miejsc całość ładowała by się znacznie dłużej niż jak wklepię ręcznie - w tej chwili prędkość ładowania strony z localhosta, jak i z zewnętrznego serwera jest taka sama-klik-i jest biggrin.gif

Najlepiej chyba będzie jednak zrobić 20 formularzy i na początku każdego hidden'a z nr rzędu winksmiley.jpg
Wicepsik
Cytat(stmaciek @ 14.07.2010, 14:14:46 ) *
skrypt to dla 600 miejsc całość ładowała by się znacznie dłużej niż jak wklepię ręcznie

Masz racje, ale dla człowieka różnica kilku milisekund nie robi różnicy winksmiley.jpg
stmaciek
920 linii kodu samych formularzy sleep.gif dzięki wszystkim za pomoc. Mam, c potrzebowałem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.