Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pętla zliczjąca znaki.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adi19887
Witam,

Chciałbym napisac pętlę, która zlicza znaki, tyle, że użyłem z pętli if funkcji strlen() - iz tego co mi wiadomo to ona zlicza znaki tylko z jednego wyrazu...ale pewien nie jestem. Tekst jest długi i oddzielony spacjami...i niestety nie działa jak nalezy. Zamiast ucinać tekst w tym miejscu tzn. po przekroczeniu 30 znaków i prznieśc resztę do nastepnej... to pętla przemieszcza całość tekstu. Wklejam poniżej kod. Byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
Kod
if (strlen($_SESSION['tekst1']) > '30' ){

echo "\n";    

}

pedro84
if to nie pętla.

Co chcesz uzyskać?
tehaha
po pierwsze to funkcja strlen() zlicza długość podanego ciągu, a nie wyrazu, zajrzyj do manuala, więc warunek będzie spełniony tylko jeżeli podany ciąg będzie dłuższy niż 30 znaków, po drugie to dla czego tekst trzymasz w zmiennej sesyjnej? a po trzecie ilość znaków w linijce to już sobie możesz w samym css dostosować nie wiem po co takie kombinacje stosujesz
Pawel_W
wordwrap?
adi19887
Uczę się smile.gif CO chcę uzyskać ? Tak jak napisałem jeżeli tekst byłby dłuższy aniżeli 30 znaków to funkcja powinna przenosić resztę znaków tzn. > 30 do następnej linijki...
W jakiej zmiennej powinienem to trzymać questionmark.gif Z forumlarza przesłałem to metodą POST i potem zapisałem w zmiennej sesyjnej...

Jestem początkujący - uczę się od wczoraj proszę o wyrozumiałość. Moglibyście mi napisać jak zwiększyć objętość pola tekstowego w formularzu questionmark.gif Mówiłeś o CSS możesz dac wskazówkę w jaki sposób to zrobic ?
Lars_18
Cytat(adi19887 @ 14.07.2010, 18:28:15 ) *
jak zwiększyć objętość pola tekstowego w formularzu questionmark.gif Mówiłeś o CSS możesz dac wskazówkę w jaki sposób to zrobic ?

Po prostu ustaw odpowiednie właściwości width i height w CSS, albo rows/cols w HTML.
adi19887
Dziękuję wszystkim smile.gif Funkcja wordwrap okazała się bardzo skuteczna. MAsz rację nie pomyślałem o tym rozwiązaniu kwestii wielkości formularza smile.gif POzdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.