Na ten czas, jest tak
<script type="text/javascript"> function odswiez() {
$.ajax ({
type: "POST",
url: "elementy/sonda/sonda.php",
success: function(data) {
$("#idSonda").html(data);
}
});
//$("#idSonda").load("elementy/sonda/sonda.php");
document.formSonda.submit(); // Co Tutaj

}
$("#idSonda").load("elementy/sonda/sonda.php");
W pliku sonda.php umieściłem input type button zamiast submit. Czy o tym pisałeś, aby zmienić?
sonda.php
<form action="$_SERVER['PHP_SELF']" method="post" name="formSonda">
<input type="button" value="Odśwież" onclick="odswiez()">
</form>
Uwagi: Ścieżka do pliku: elementy/sonda/sonda.php . Sonda wyświetlana jest na stronie index.php .
Problem: co dodać w funkcji odswiez() lub gdzie indziej, aby po kliknięciu button Odśwież, który jest w pliku sonda.php wyświetlanym w divie na stronie index.php prezkazywane były niezbędne zmienne dla sondy.
W funkcji dodałem: document.formSonda.submit(); ale po kliknięciu zamiast być na stronie index.php wędruję do boxa sonda.php
jeżeli natomiast w formularzu dam w action index.php nie zlicza głosów w box'ie sondy.
Inna rzecz. Myślałem, że ten kod w ogóle nie działa, ponieważ testowałem w Internet Explorer, ale spróbowałem w FireFoxie i tutaj działa.
Czy ten kod jest uniwersalny i może działać na Internet Explorer również, ponieważ u mnie na tej przeglądarce nie działa prawidłowo, coś fiksuje i po sondzie echo?
--
Uruchomiłem skrypt dzisiaj i sonda pokazała się również w Internet Explorer, gdzie wczoraj było echo czyli nic w divie.
Wygląda tutaj że w IE też działa tylko IE zapamiętuje pierwszą zawartość diva i nie wyświetla zmieniających się losowo sond w sondażach.
Mam już prawie gotowe sondaże, skrypt sonda.php generuje losowo jedną z sond i potrzebuję Waszej pomocy, aby ukończyć sondę w divie.
W divie wyświetlana powinna być losowa sonda i FireFox działa bez kłopotu, ale w IE jest widoczna cały czas jedna pierwsza sonda?
Pojawił się kłopot z polskimi znakami w divie obsługiwanym przez powyższy kod.
Można temu jakoś zaradzić?
I wspomniany button Głosuj (na obrazku) co zrobić, aby zliczane były głosy i aby działał w divie ?
Button jest w formularzu sondy - plik sonda.php, a plik sonda.php wyświetlany jest w divie na stronie index.php .
--
Zrobiłem sondę na gotowe, działa jak trzeba div zamiast iframe.
Po prostu extra, jestem niemożliwy, dzięki chomiczek

Zlicza głosy, bez kłopotu, zabezpieczenie przed nabijeniem glosów też działa i polskie znaki są.
Zastanawiam się jeszcze nad przeglądarką IE, dlaczego nie pokazuje losowych sond tylko jedną sondę, kiedy inne przeglądarki nie mają oporów?
Dla tych, którzy szukają rozwiązanie jest tutaj:
<script type='text/javascript'> function odswiez() {
var sonda = document.formSonda.form_kid.value;
var glos = 0;
for (i=0; i < document.formSonda.glos.length; i++) {
if ( document.formSonda.glos[i].checked == true )
glos = document.formSonda.glos[i].value;
}
//if (sonda != '') alert('Sonda, ' + sonda + '!');
//if (glos != '') alert('Głos, ' + glos + '!');
$.ajax ({
type: 'POST',
url: 'sonda.php?form_kid='+sonda+'&glos='+glos,
success: function(data) {
$('#idSonda').html(data);
}
});
// $('#idSonda').load('sonda.php');