efect1
20.07.2010, 23:16:24
Witam
Mam firmę, pięciu freelancerów wszystko zdalnie.
Firma zarejestrowana w lokalu 500 metrów od mojego domu. Mam tam lapka z ubuntu i kilka ster papierów.
Powiedzmy mam nalot, kontrole zwał jak zwał. Wchodzą panowie, skontrolują mi ubu stwierdzą że wszystko ok i koniec?
Jak to wygląda?
Tak samo powiedzmy, w domu rodzinny komp jest trochę nielegali, mogą mi tam wbić czy się tym nie interesują?
pedro84
20.07.2010, 23:27:45
W domu na kompie masz zainstalowane jakieś oprogramowanie na licencji firmowej?
efect1
20.07.2010, 23:33:08
nie w domu mam tj"swoj świat". Specjalnie kupiłem laptopa do firmy, tam mam ttylko firmowe rzeczy. W domu nic i teraz moje pytanie czy jak wleca mi na firme, moga potem wejsc do domu?
Pilsener
21.07.2010, 07:50:57
Mogą, bo pewnie to spółka cywilna, czyli firma to Ty, Twoje nazwisko i Twój majątek jest ściśle związany z firmą, którą prowadzisz. Jeśli np. narobisz długów to komornik może zająć Ci mieszkanie, choćby z firmą nie miało nic wspólnego. Mamy około 42 różnych instytucji kontrolnych, z reguły mogą wszystko, nie zdziwiłbym się, gdyby przy okazji skontrolowali wszystko i wszystkich (łącznie z Twoimi freelancerami), jeśli prowadzisz firmę jesteś dla urzędników łatwym celem, jak ptak na gałęzi.
Trawka
21.07.2010, 07:56:33
Nie ma czegoś takiego jak jednoosobowa spółka cywilna. Jedyne co to mogą przy okazji stwierdzić, że skontrolują ci tez chałupę jako, że wszystko i tak jest twoja własnością
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.