<?php class Ksiega { public function zapis() { $plik = "ksiegagosci.txt"; $_SESSION['koment']=$_POST['hash']; } public function odczyt() { $plik = "ksiegagosci.txt"; } public function generateHash() { } } ?>
<?php session_start(); include("klasa_ksiega.php"); $ksiega = new Ksiega; ?> <html> <head> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> </head> <body> <div id="formularz"> <table> <form action="ksiegagosci.php" method="post"> <tr> </tr> <tr> </tr> <tr> <input type="hidden" id="hash" name="hash" value="<?=$ksiega->generateHash();?>"> </tr> <tr> </tr> </form> </table> </div> <?php if($_SESSION['koment']==$_POST['hash']) { $ksiega->odczyt();} else { $ksiega->zapis(); $ksiega->odczyt(); } ?> </body> </html>
Witam, to jest mój pierwszy projekt na obiektach w php i chciałbym prosić o analizę oraz błędy jakie popełniłem przy klasie. Znajomość php jest u mnie na poziomie przedszkola, a z programowaniem obiektowym jest jeszcze słabiej, ale od czegoś trzeba zaczynać, dlatego proszę o jakieś sugestie.
Co do samej księgi gości to zdaję sobie sprawę, że jest kiepska, bo niema blokady pliku przy zapisie, blokady antyfloodowej, itp., ale to tylko na potrzeby nauki pracy na klasach.
ps. jeżeli chodzi o działanie, to działa bez zarzutu.