Od jakiegoś czasu postanowiłem zająć się tłumaczeniem różnych dokumentacji i tutoriali dotyczących PHP oraz innych języków i technologii. Jak na razie udało mi się przetłumaczyć kurs Symfony w 24 dni, ale mam zamiar dalej się w to angażować. Z tej okazji mam kilka pytań i chciałbym poznać waszą opinię:
1. Jak to jest z manualem php. Część jest przetłumaczona, a część nie. Czy ta brakująca część jest mniej ważna i nie potrzebna? Zobaczyłem wiele nazwisk tłumaczy więc pomyślałem, że tyle osób by dało radę przetłumaczyć całość ale nie było sensu.
2. Co może być przyczyną tego, że społeczności nie angażują się w tłumaczenia dokumentacji? Brak kompetencji, lenistwo, brak czasu, czy coś innego? A może to, że osoby które robią coś za darmo są nazywane przez innych naiwniakami itp. bo z takimi opiniami też się spotkałem.
3. Te pytanie jest nawiązaniem do poprzedniego. Jaką dokumentacja przydała by się wam osobiście w naszym języku? Pomijając PHP.
4. Uważacie, że takie tłumaczenie różnych materiałów samemu jest walką z wiatrakami?
5. Czy zagraniczne tutoriale są warte tłumaczenia? Np. te z good-tutorials.com albo tutorialized.com ? Czy komuś się to przyda?
Oczywiście mam swoje zdanie, przy okazji rozwoju osobistego chciałem zrobić coś dla społeczności której jestem członkiem już jakiś czas. Jak wiadomo dzięki tłumaczeniu można samemu nauczyć się bardzo dużo o tłumaczonym materiale ale także poprawić umiejętności językowe:) Z góry dziękuje za wszystkie opinie.
Co do tłumaczenia kursu Symfony w 24 dni, to ukaże się on niebawem.