Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sieć lokalna -wykrycie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
peter001
Czy jest jakis sposób, by sprawdzić, czy osoba wchodząca na strone jest w sieci lokalnej :?:
wojtek
Sprawdz jego IP i jest zaczyna sie na 192.168 to wtedy jest on z sieci lokalnej.
peter001
działa to też gdy siec jest na neostradzie :?:
Marusz
Cytat
Sprawdz jego IP i jest zaczyna sie na 192.168 to wtedy jest on z sieci lokalnej.

tak? a co, jesli jest z 10.0.*? aaevil.gif

Generalnie wszystko zalezy od sieci. Popros kogos, aby po lokalu dostal sie na Twoja strone i sprawdz z jakiego IP wszedl. Jest wprawdzie multum sposobow, ktore powiedza Ci to i owo o uzytkowniku, jednak widze, zes niezbyt obyty.
DeyV
Co jeden to mądrzejszy. Och panowie...
Wystarczyłby jeden marny test by przekonać się, że wszystkie osoby, które 'wchodzą' do internetu prze router (a jest to niezbędne w przypadku korzystania z netu np. przez neostrade), maję ten sam numer Ip, co router.
I praktycznie nie ma możliwości sprawdzić, jaki jest jego numer w sieci lokalnej.
Sytuacja wygląda oczywiscie inaczej w przypadku serwera postawionego w ramach tej sieci właśnie, ale przecież nie o tym mówimy.
Dlatego tej informacji praktycznie nie można sprawdzić, podobnie jak np. numerów karty sieciowej.

Dlatego do indetyfikacji użytkownika pozostaje tylko sesja, ciasteczka, i w ostateczności - numer IP - tu odrazu wiemy, że będzie on dotyczył całej sieci.
SonGoace
Na neostradzie... smile.gif to nielegalne aaevil.gif
DeyV
w obrębie lokalu - legalne.
e4you
a co zrobic zeby bylo legalne nie tylko w lokalu tak z ciekawosci
SonGoace
kupic DSL ! - mozna na nim robic sieci nie tylko w obrbie lokalu ! jest nieco drozsze (100 zl) ale ma kilka udogodnien ! (np. stale IP)
Paul
Cytat
ma kilka udogodnien

i jest synchroniczne >> wysylanie 512, a nie jak na neo 128.....
BzikOS
Cytat
Cytat
ma kilka udogodnien

i jest synchroniczne >> wysylanie 512, a nie jak na neo 128.....

Bzdura. Nie wiem skąd Ty wydobyłeś takie informacje, poczytaj to.
hwao
Wracajac do tematu:

Zrob sobie tablice z nazwami kompów w sieci... wyciagsz nazwe kompa odwiedzajcego potem sprawdzasz czy jest w talicy jezeli jest to jeszcze ip sprawdzasz da wiekszej pewnosci i masz...
Paul
Cytat
Bzdura. Nie wiem skąd Ty wydobyłeś takie informacje, poczytaj to.

Hmm.. dzieki, za sprostowanie.. Tak w ogole to TPSA ma bardzo mylace nazewnictwo - bo ADSL to Asynchronic Digital Subscriber Line... dlatego nazwa DSL sugreguje synchroniczny...
BzikOS
Cytat
Tak w ogole to TPSA ma bardzo mylace nazewnictwo - bo ADSL to Asynchronic Digital Subscriber Line... dlatego nazwa DSL sugreguje synchroniczny...

Zgadza się. Oj szkoda, że tak nie jest sad.gif
Bakus
Chyba OT: Proponuję zainteresować się ADSL1 w sieci Dialog - ~150 zł za 1Mb winksmiley.jpg
Paul
Cytat
Dialog

U mnie, w Katowicach niestety nie ma... Najblizej mnie jest w Bielsku smile.gif

Ja mam neostrade (512, ethernet) od stycznia zeszlego roku... jakos to dziala jak narazie... Mam nadzieje, ze konkurencja - Chello, Dialog czy Netia wymusza jakis spadek cen i wzrost predkosci smile.gif...

Jednak jest kilka wad neostrady:
- tragicznie wolny serwer - gratis 100MB co tak reklamowali.....

- cienkie pingi pomiedzy neo - chello... - w ogole z tymi pingami zawsze byly jaja... Kolega ma chello i gralismy kiedys w wakacje - pingi 40 - 50... jakis czas po wakacjach zaczela sie hustawka 50 - 300.... a potem juz tak zostalo 400 - 600... Kolega slal maile do chello, ale odpowiedzieli mu, ze maja chwilowa konserwacje i to minie... jak dotad nic...

- ip 83 - ale jak narazie nie mialem z tym wiekszych problemow... jedynie cnn.com nie dzialo mi, ale od kilku miesiecy juz dziala...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.