Mam następujący projekt: aplikacja webowa do wspomagania nauki języków obcych. Działanie (w skrócie): podaje się adres jakiejś strony. Strona jest ładowana, można ją normalnie przeglądać, tylko że po napotkaniu na jakieś słówko, którego nie rozumiem, chcę mieć możliwość zaznaczenia go i wywołania automatycznie podstrony ze słownikiem (np. translator google, ling.pl, itp.). Główna funkcjonalność jest taka, że dla zaznaczonego słowa, aplikacja musi zapamiętać wybrane przeze mnie tłumaczenie (może być wpisywane ręcznie). Adres strony oczywiście również jest zapamiętany. Jeśli znów uruchomię tę stronę przez aplikację, to aplikacja podświetli mi wszystkie tłumaczone wcześniej słówka, oczywiście będzie również dostęp do tłumaczeń. Idea aplikacji jest taka, że pozwala uczyć się słówek z bezpośrednim dostępem do kontekstów, co jest chyba na efektywniejszą formą nauki słownictwa. Aplikacja będzie miała również szereg dodatkowych funkcjonalności, ale w tej chwili nie będę ich opisywał.
Moje pytanie: czy taką aplikację da się wykonać korzystając z JS/Ajax? Myślałem też nad wtyczką do FF (albo do Greasemonkey), ale nie chcę uzależniać aplikacji od przeglądarki. Wstępnie ma to być element mojej pracy inżynierskiej, ale już słyszę od znajomych, że projekt jest spoko i chętnie by z niego sami korzystali, więc są duże szanse, że nie umrze on wraz z zakończeniem obrony

Oczywiście nie pogardzę garścią dobrych rad, linków i spostrzeżeń

Podbijam temat, bo trochę się przykurzył

Czy moderator mógłby przenieść temat do Hyde Parku? Może tam ktoś go zauważy i zechce się wypowiedzieć.