<?php ?> <?php include('header.php'); ?> <h2>? Dodaj zdjęcie</h2> <div class="content"> <?php include('class.upload.php'); // podłączamy klasę // BARDZO PROSTY FORMULARZ echo '<form enctype="multipart/form-data" method="post" action="upload.php"> <input type="file" size="32" name="mojplik" value=""> <input type="submit" name="Submit" value="upload"> </form>'; //Odbieramy dane na temat pliku i tworzymy klasę // $mplik = new Upload($_FILES['mojplik']); if ($mplik->uploaded) { //na jakie pliki pozwalamy. Ja ustawiłem tylko pliki graficzne // rozmiar wysyłanych plików $mplik->file_max_size = '5120'; // max plik 5MB // nazwa pliku po wgraniu na serwer $mplik->file_new_name_body = moje_pliki_www; // jeśli w poleceniu wyżej nie mamy żadnych zmiennych które odróżniały by pliki od siebie trzeba uzyć opcji, auto Renami. Klasa sama zmieni nazwę pliku na inny. //Najczęściej objawia się to przez dopisanie cyfry na końcu nazwy pliku $mplik->file_auto_rename = true; // zmieniamy rozmiar zdjęcia na 800x600 symetrycznie do tego potrzebne nam będą te opcje. // chodzi o to, że zmienimy rozmiar każdego zdjęcia na mniejszy, bo nie potrzebne są nam zdjęcia o rozmiarach 2134x2480 prawda. Dzięki wartością image_ratio_y=true klasa zachowa proporcje. $mfile->image_resize = true; $mfile->image_x = 800; $mfile->image_ratio_y = true; // folder gdzie ma być zapisany oryginalny plik po drobnym liftingu, czyli zmianie rozmiaru $mfile->process('img'); // i puszczamy maszynę w ruch $mfile->processed; //kod OPCJONALNY NIE STOSUJE JEDNOCZEŚCIE z $mfile->processed; if ($mfile->processed) { } else { } $mfile->image_resize = true; // rozmiar miniaturki $mfile->image_x = 100; // ma być symetryczna, opcja ta pozwala na zachowanie symetrycznego zdjęcia $mfile->image_ratio_y = true; // folder gdzie mają być zapisane miniaturki $mfile->Process('fotografie/miniaturki'); //Oczywiście pyszczamy maszynę w ruch $mfile->processed; //kod OPCJONALNY NIE STOSUJE JEDNOCZEŚCIE z $mfile->processed; if ($mfile->processed) { // Czyścimy wszystko, co zostało wykonane chodzi tu o zmienne klasy i tmp $mfile->Clean(); } else { } // napis, jaki ma być na zdjęciu $mfile->image_text = "NAPIS TESTOWY"; // kolor tekstu $mfile->image_text_color = '#4169e1'; // rozmiar tekstu $mfile->image_text_font = 30; // położenie tekstu B- bottom, L-left inne obcje to // 'TBLR': top, bottom, left, right $mfile->image_text_position = 'BL'; // odstęp od ściany w osi X $mfile->image_text_padding_x = 10; // odstęp od ściany w osi Y $mfile->image_text_padding_y = 10; }
I pokazuje mi taki bład:
Kod
Fatal error: Call to undefined method stdClass::process() in /home/sites/y/yo/you/youphoto.za.pl/upload.php on line 39
Gdzie linia 39 jest odpowiedzialna za wgranie zdjęcia do folderu. Folder jest zrobiony i chmody ustawione na 777. Gdzie jest błąd i jak go mam naprawić? Proszę o pomoc