Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Rysowanie elipsy
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
starach
Cześć,

Staram się wykorzystać jQuery do narysowania elipsy. Znalazłem plugin http://plugins.jquery.com/project/Draw z którym niestety nie mogę sobie poradzić, bo dokumentacji nie ma, a parametr 'stroke' jakby go nie ustawił daje mi bardzo dziwne rezultaty. Nie mogę przez niego utworzyć elipsy o takich rozmiarach o jakich bym chciał.

IceManSpy
Ale przecież masz tam przykład:
Cytat
Here is some example code:
$("#myCanvas").drawRect(10, 10, 20, 20, {color:'blue', alpha: .5});
$("#myCanvas").drawPolygon([100, 100, 90, 30], [20, 30, 40, 60], {color:'#00FF00', alpha: .9});
$("#myCanvas").drawEllipse(100, 200, 40, 40, {color:'orange', stroke: 10});
$("#myCanvas").fillArc(50, 200, 40, 40, 90.0, 180.0, {color:'#336699', alpha: .2});
$("#myCanvas").fillPolygon([150, 300, 90, 30], [20, 30, 40, 60], {color:'yellow', alpha: 1});

My canvas is an empty div tag with id="myCanvas"

Może jego parametry pozmieniaj i popatrz jak to działa.
starach
Myślisz że tego nie robiłem... Nawet szukałem w kodzie wtyczki. Niestety nie mogę sobie z tym poradzić.
wookieb
Sorry ale jeżeli chcesz "tego czegoś" używać to uznam Cię za istotę nierozumną. Nie jestem w stanie zrozumieć głupoty tworzenia takich rozwiązań (masa 1px divów) przy dostępie takich technologii jak CANVAS albo FLASH. Zastanów się nad tym. To coś jest pośmiewiskiem dla programistów.
everth
wookieb ma rację. Obecnie to nie ma sensu. Co więcej to jest prawdopodobnie (patrząc po składni) przepisana wtyczka Draw na taką która używa Canvas. Niestety pod Operą nie chce rysować.
starach
Zgadzam się że o dupę potłuc takie rozwiązanie, ale co z Internet Szajsplorerem. Zleceniodawca mi naświetlił jasno, że ma działać na IE6+, więc raczej niczego innego zastosować nie mogę. Skrypty które emulują działanie canvas na IE nadal są niestety lekko zdałnione i nie zawsze działają tak jak powinny o ile w ogóle.
everth
Jeśli chodzi o IE - to jeśli to szablon, to wyrysowany na sztywno (plus mnóstwo hacków). Jeśli o dynamiczną zawartość - to Flash lub VML. Może są nawet takie pluginy co automatycznie przekształcają SVG w VML (wątpię). W każdym razie wpółczuję.

EDIT: A jednak istnieją! Oblukaj to narzędzie - jeśli VML spełnia twoje wymagania to masz jak znalazł.
wookieb
W takim przypadku bym się nawet nie zastanawiał i walił we flasha.
starach
Tak tylko że klient mi powiedział że potrzebuje tych pietruszonych kółek jak już mu zrobiłem aplikację w DHTML... ( i szlag trafił 3 godziny projektowania w UMLu... ) nie dość że nie lubię AS to jeszcze strasznie nie chce mi się tego przepisywać do niego...
zegarek84
Raphaël—JavaScript Library - na IE VML na innych SVG...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.