Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ładny url vs stronicowanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Hejka,
zauważyłem, że niektóre serwisy np. alegro ma taki link do kategorii:
....19733_pozostale.html
ale jak sie kliknie na kolejną stronę to link jest już taki:
....listing.php/showcat?id=19733&p=2&change_view=1

Czemu link nie może być np. taki:
....19733_pozostale.html?p=2
?
Czy to lenistwo programistów czy to może celowy zabieg by czegoś tam niepsuć np. w pozycjonowaniu?
batman
Wydaje mi się, że chodzi tutaj o dane statyczne oraz dynamiczne. Adres 19733_pozostale.html jest pobierany z cache i jako taki skupia na sobie największy ruch, z kolei listing.php/showcat?id=19733&p=2&change_view=1 zdaje się być dynamiczną stroną, na której dane wyświetlane są w zależności od podanych parametrów.
nospor
Cytat
Adres 19733_pozostale.html jest pobierany z cache i jako taki skupia na sobie największy ruch
Masz na myśli cachowanie po stronie przeglądarki? Nie zauważyłem by w jakiś sposób przeglądarki mi cachowała tę stronę. Poza tym tam tez jest przecież treść dynamiczna, aukcje dochodzą przecież co rusz i za każdym odświeżeniem ta strona wyświetla aktualne aukcje.
batman
Może być tak, że dla strony głównej kategorii cache generowany jest z automatu. Dzięki temu nie odpalany jest interpreter języka, tylko serwowane są klientowi statyczne pliki. Z drugiej jednak strony możesz mieć rację z tym cache po stronie przeglądarki.
Niestety jeśli chodzi o SEO, to nie wiem, czy to się czymś różni.
vokiel
Może programistom zabrakło weny przy pisaniu regułek, czy przy przerabianiu części engine.
Skoro zrobili
....19733_pozostale.html
to i mogli zrobić też
....19733_pozostale_str2.html
czy cokolwiek innego.
Może pozycjonowanie nie jest dla nich aż tak ważne. Albo skrypt jest na tyle skomplikowany, że mają problem z takim jego przerobieniem, aby wszystkie linki były seo-friendly.
kipero
Niektórzy twierdzą, że tzw. "przyjazne linki" pomagają w pozycjonowaniu. Możliwe, że ten zabieg ma na celu wypromowanie głównych stron kategorii w wyszukiwarkach, tak aby kolejne podstrony nie wskakiwały na jej miejsce. Zwróć uwagę, że link do strony głównej kategorii jest niezmienny(zawsze istnieje), podczas gdy ilość stronicowanych podstron może się z czasem zmieniać(a co za ty idzie, podstrony mogą czasowo nie istnieć).
nospor
@vokiel
czyli rozumiem że lepszy jest link
niż
....19733_pozostale.html?page=2
?
U siebie mam właśnie drugą postać, nie sądziłem że i parametry stronicowania też musza być "ładne".

@kipero ale czy strona:
nie jest dla google stroną ....19733_pozostale.html tylko że z dodatkowymi parametrami?
Pilsener
Pewnie zabrnęli w ślepą uliczkę z adresami, nie mają zaimplementowanego żadnego routingu ani spójnego systemu tworzenia linków, więc część adresów przepisują i generują ręcznie (chciałbym widzieć ich htaccess), oczywiście adresów jest tak dużo, że nie dadzą rady przepisać wszystkich, dlatego tylko niektóre są przepisywane smile.gif Sama konstrukcja adresów także świadczy o braku profesjonalizmu, prosty przykład:

allegro.pl/item1161696012_audi_a4_02_r_1_9_tdi_130_km_kombi_igla_duze_zdj.html

- dlaczego używają tylko jednego separatora? Przecież mamy jeszcze,;/- i inne
- item1161696012 - a czemu nie item_1161696012?
- słowa kluczowe powinny być na początku adresu a parametry i identyfikatory na końcu
nospor
Cytat
- item1161696012 - a czemu nie item_1161696012?
Czym się rożnią oba zapisy ( Nie licząc oczywiście wizualnego "_") ?
batman
Cytat(nospor @ 5.08.2010, 09:27:19 ) *
nie jest dla google stroną ....19733_pozostale.html tylko że z dodatkowymi parametrami?

A nie jest tak, że Google podczas indeksowania bierze pod uwagę parametry get? Przecież w wynikach wyszukiwania można znaleźć linki do kolejnych stron jakiejś listy.

Możliwe, że wspomniany przez Ciebie w pierwszym poście sposób nie ma nic wspólnego z cache, a właśnie z SEO. Główna strona kategorii ma unikalny adres, dzięki czemu roboty indeksują stronę główną zamiast kolejne strony zdefiniowane parametrem page.
zzeus
Chodziło chyba o spójność w adresie, bo skoro robią tak
Cytat
item1161696012

to dlaczego nie robią tak
Cytat
audia402r19tdi130kmkombi
Puciek
Nie cache a pregenerowanie, .html to juz najpewniej leci bezposrednio gotowy HTML z pominieciem php alltogether (co jak mozna sie domyslec wplywa magicznie na load bo nawet <?php nie odpalasz) a sa takze linki tymczasowe poniewaz routing jest dosc kosztowny a "niedlugo" i tak bedzie wygenerowany .html
nospor
Cytat
Możliwe, że wspomniany przez Ciebie w pierwszym poście sposób nie ma nic wspólnego z cache, a właśnie z SEO. Główna strona kategorii ma unikalny adres, dzięki czemu roboty indeksują stronę główną zamiast kolejne strony zdefiniowane parametrem page.
Jakby tak było, to pierwsza strona w pagerze teoretycznie powinna wskazywać na ten ładny URL czyli na główną stronę kategorii, a tak nie jest. Może to przeoczenie a może coś innego.

Akurat w seo i co dobre a co nie to jestem laikiem. Dopytuje się więc, w żaden sposób nie chcę tu się wykłucać z Wami bo się nie znam na tym smile.gif Także każde sugestie i wyjaśnienia mile widziane smile.gif

Skoro więc strona: ....19733_pozostale.html?page=2 jest inną niż ....19733_pozostale.html to z punktu widzenia SEO nie ważne jest czy będzie:
czy może
listing.php/showcat?id=19733&p=2&change_view=1
?
Stron główna ....19733_pozostale.html nadal przecież będzie oddzielną.

Cytat
Nie cache a pregenerowanie, .html to juz najpewniej leci bezposrednio gotowy HTML z pominieciem php alltogether (co jak mozna sie domyslec wplywa magicznie na load bo nawet <?php nie odpalasz) a sa takze linki tymczasowe poniewaz routing jest dosc kosztowny a "niedlugo" i tak bedzie wygenerowany .html
Ma z Was ktoś konto na alegro? Jeśli by było tak jak mówisz puciek, to strona
allegro.pl/26164_porcelana_antyki_do_1850.html
powinna być dokładnie taka sama dla zalogowanego usera jak i nie zalogowanego. A co za tym idzie w menu zawsze będzie np. link "REJESTRACJA".
Czy może ktoś to sprawdzić? Zrobić zrzuty ekranu dla zalogowanego i niezalogowanego?
zelu
Przy niezalogowanym mamy link do rejestracji. Natomiast przy zalogowanym linku tego nie ma, a dodatkowo jest link do Wyloguj oraz "Witaj, nick", więc chyba serwowanie statycznego HTMLa odpada...
nospor
@zelu dziękuję. Mit obalony winksmiley.jpg
Puciek
Cytat(nospor @ 5.08.2010, 09:48:00 ) *
Ma z Was ktoś konto na alegro? Jeśli by było tak jak mówisz puciek, to strona
allegro.pl/26164_porcelana_antyki_do_1850.html
powinna być dokładnie taka sama dla zalogowanego usera jak i nie zalogowanego. A co za tym idzie w menu zawsze będzie np. link "REJESTRACJA".
Czy może ktoś to sprawdzić? Zrobić zrzuty ekranu dla zalogowanego i niezalogowanego?
Zmienia sie (ale tylko pod wzgledem ze u samej gory pisze: "Witaj, puckowatosci", guzik w "menu" do rejestracji zostaje) dlatego mysle ze tutaj maja mala hybryde. Znaczy strona jest rozbita na dwie czesci - naglowek ktory jest "dynamiczny" (chociaz mozna by go generowac dla danej sesji i podmieniac tylko w wypadku login/logout) i strony wlasciwej a potem serwer zbija te czesci w jeden output. Podobnie mozna rozwiazac sprawe innych dynamicznych fragmentow typu "moje aukcje" na glownej (tutaj podmiana tylko jezeli cos sie w aukcjach zmieni).
vokiel
Cytat(kipero @ 5.08.2010, 09:27:17 ) *
(...)Możliwe, że ten zabieg ma na celu wypromowanie głównych stron kategorii w wyszukiwarkach, tak aby kolejne podstrony nie wskakiwały na jej miejsce. (...)

Ciekawe podejście, o tym nie pomyślałem. Może nie chcą zbytnio pozycjonować do podstron, które mogą być aktywne przez np 14dni (czas wystawienia aukcji), a później znikną i będą musieli obsługiwać 404. Niepotrzebnie generowany ruch.

Cytat(nospor @ 5.08.2010, 09:27:19 ) *
@vokiel
czyli rozumiem że lepszy jest link
niż
?

Ani lepsze ani gorsze. Ja jak już robię przyjazne linki, to staram się zrobić tak, aby wszystko było zawarte w tym linku, bez parametrów. Google i tak zindeksuje obie strony. W sumie parametr podstrony nie jest ważny z punktu widzenia SEO, bo kto wyszukuje numeru strony?

Cytat(nospor @ 5.08.2010, 09:31:50 ) *
Czym się rożnią oba zapisy ( Nie licząc oczywiście wizualnego "_") ?

Tym, że jeśli jest ciąg razem, to jest to jedna fraza. Jeśli rozbijemy to na dwie części (używając - lub _ ) to dla wujka G będą to dwa ciągi, które w tym przypadku nie będą miały większego sensu. Allegro nie będzie pozycjonować słowa item czy ciągu cyfr 1161696012
zelu
Cytat(Puciek @ 5.08.2010, 09:58:15 ) *
guzik w "menu" do rejestracji zostaje

U mnie nie, przynajmniej na stronie, którą podał nospor
nospor
Cytat
Zmienia sie (ale tylko pod wzgledem ze u samej gory pisze: "Witaj, puckowatosci", guzik do rejestracji zostaje) dlatego mysle ze tutaj maja mala hybryde. Znaczy strona jest rozbita na dwie czesci - naglowek ktory jest "dynamiczny" (chociaz mozna by go generowac dla danej sesji i podmieniac tylko w wypadku login/logout) i strony wlasciwej a potem serwer zbija te czesci w jeden output. Podobnie mozna rozwiazac sprawe innych dynamicznych fragmentow typu "moje aukcje" na glownej (tutaj podmiana tylko jezeli cos sie w aukcjach zmieni).
Tak, ale wówczas i tak to musi przejść przez parser php, więc równie dobrze ta treść html może być zwykłym cache odczytanym przez php.

Cytat
Ani lepsze ani gorsze. Ja jak już robię przyjazne linki, to staram się zrobić tak, aby wszystko było zawarte w tym linku, bez parametrów. Google i tak zindeksuje obie strony. W sumie parametr podstrony nie jest ważny z punktu widzenia SEO, bo kto wyszukuje numeru strony?
Acha, czyli narazie chyba nie będę się bawił w "ładne parametry".

Cytat
Tym, że jeśli jest ciąg razem, to jest to jedna fraza. Jeśli rozbijemy to na dwie części (używając - lub _ ) to dla wujka G będą to dwa ciągi, które w tym przypadku nie będą miały większego sensu. Allegro nie będzie pozycjonować słowa item czy ciągu cyfr 1161696012
No i mi się też tak wydawało że to bez sensu smile.gif
Puciek
Cytat(zelu @ 5.08.2010, 10:01:02 ) *
U mnie nie, przynajmniej na stronie, którą podał nospor
A u mnie i owszem, nawet na glownej pojawiaja sie te ladne buttonki "Zaloguj sie" pod tekstem witaj biggrin.gif
vokiel
Cytat(Puciek @ 5.08.2010, 09:58:15 ) *
Zmienia sie (ale tylko pod wzgledem ze u samej gory pisze: "Witaj, puckowatosci", guzik w "menu" do rejestracji zostaje) dlatego mysle ze tutaj maja mala hybryde. Znaczy strona jest rozbita na dwie czesci - naglowek ktory jest "dynamiczny" (chociaz mozna by go generowac dla danej sesji i podmieniac tylko w wypadku login/logout) i strony wlasciwej a potem serwer zbija te czesci w jeden output. Podobnie mozna rozwiazac sprawe innych dynamicznych fragmentow typu "moje aukcje" na glownej (tutaj podmiana tylko jezeli cos sie w aukcjach zmieni).

Może mają automatyczne dopisywanie (jakiś Auto Prepend), który dopisuje nagłówek do treści statycznej pobranej z cache. Może nawet zrobili sobie cache nagłówków dla każdego użytkownika i teraz składają całość strony z dwóch kawałków.
Puciek
Cytat(vokiel @ 5.08.2010, 10:03:15 ) *
Może mają automatyczne dopisywanie (jakiś Auto Prepend), który dopisuje nagłówek do treści statycznej pobranej z cache. Może nawet zrobili sobie cache nagłówków dla każdego użytkownika i teraz składają całość strony z dwóch kawałków.
Cache jest duzo bardziej kosztowny od pregenerowania.
Zeby zobrazowac, jak pregenerujesz strony to serwer laduje poprostu pliki .html (ktore sa statyczne i budowane tylko przy zmianie) a w cachowaniu sprawdzasz czy plik jest, jak nie to budujesz dana strone itd.
erix
Cytat
Nie cache a pregenerowanie, .html to juz najpewniej leci bezposrednio gotowy HTML z pominieciem php alltogether (co jak mozna sie domyslec wplywa magicznie na load bo nawet <?php nie odpalasz)

Przecież padło to wcześniej... sleep.gif

Cytat
Cache jest duzo bardziej kosztowny od pregenerowania.

Twoje pregenerowanie JEST jednym z rodzajów cache'u.

Cytat

Zgadza się, oficjalne źródła mówią: http://googlewebmastercentral.blogspot.com...tatic-urls.html
Pilsener
Cytat
W sumie parametr podstrony nie jest ważny z punktu widzenia SEO, bo kto wyszukuje numeru strony?
- nie tak do końca, bo na samo pozycjonowanie ma to wpływ, linki krótsze i te *.html gugiel indeksuje szybciej, link bez parametrów to też lepszy stosunek słów kluczowych do objętości całości.

Cytat
Allegro nie będzie pozycjonować słowa item czy ciągu cyfr 1161696012
- dlatego nieważne, czy jest to jedno słowo czy to samo rozbite na dwa (i tak się zaindeksuje i gugiel zwróci masę wyników z algero na frazę "item", pierwszy lepszy to : .pl/item1077114311_audi_rns_e_a4_rns_lubuskie_polskie_menu_montaz.htm albo .pl/item1063406184_jeep_grand_cherokee_srt_8_srt_8_nie_amg.htm), liczy się objętość, słowa kluczowe na którym nam zależy powinny trafiać na początek adresu, im bliżej początku adresu tym większą mają moc, ciężko jest osiągnąć równowagę pomiędzy linkiem "shorty nice", który byłby jednocześnie SEO i praktyczny, zależy to od priorytetów i przeznaczenia serwisu.

Dobrym przykładem pozycjonowania są niektóre sklepy internetowe, gdzie słowa kluczowe w linkach nie są przypadkowe, dużo uwagi należy też przywiązać do otagowania produktów, jak ktoś szuka np. glanów to raczej wpisze "glany" a nie rozmiar czy typ, zwłaszcza tagi title i description, gugiel wyświetla tylko ograniczoną ilość znaków, dlatego pierwsza część ma zachęcić usera do wejścia na stronę a druga zawierać słowa kluczowe np. title="Wejdź tutaj a na pewno nie pożałujesz (....) viaghra, duz, długi, twardy, etc. "

W każdym bądź razie jeśli chodzi o SEO i pozycjonowanie to na allegro nie warto się wzorować, choćby przenoszenie do archiwum - co kliknę jakiś wynik w guglu to wyskakuje "przedmiot przeniesiony do archiwum" - a co za problem go wyświetlić z tego archiwum?

Poza tym pozycjonowanie na pewno nie jest dla alegro priorytetem, bo ten serwis nie zarabia na pozycji w guglu i jego być czy nie być nie zależy od tej pozycji.

Serwis może i zmienił wygląd, ale silnik z pewnością pozostał taki sam (napisanie nowego wiązałoby się pewnie z dużymi kosztami), przepisanie i zmodyfikowanie tych paru adresów musi być zatem kompatybilne wstecz i jest raczej próbą wysilenia się na nowoczesność smile.gif Wszyscy mają elo linki to my też chcemy.
nospor
Cytat
Zgadza się, oficjalne źródła mówią: http://googlewebmastercentral.blogspot.com...tatic-urls.html

@erix ten "Twój" artykuł wprowadza lekkie zamieszanie w mojej głowie. Zresztą czytając komentarze do niego widzę, że nie tylko w mojej winksmiley.jpg
Pilsener
Nie ufałbym temu, co tam piszą - to służy raczej dezinformacji, przecież to info dla pozycjonerów a nie userów, czyli ludzi, których spamiarki zmusiły gugla do ręcznej ingerencji w wyniki wyszukiwania. Taką wiedzę zdobywa każdy sam drogą wieloletnich nieraz testów i sekretnie strzeże, by nie tylko być lepszym od konkurencji ale przede wszystkim znaleźć słabe punkty w algorytmie gugla.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.