@phpion: wypowiadać mogą i to jak najbardziej. Nawet jest to wskazane. Problem jest tylko w tym, że dopóki jest to na zasadzie "to mi się nie podoba, chciałbym inaczej" to trudno się do tego odnieść, bo to subiektywna ocena. Jako mod widzę, że co jakiś czas zgłaszasz swoje uwagi co do różnych aspektów działalności społeczności forum.
Co do "jak nam źle" nie odbieraj mojego posta tak, bo nie w tym duchu go pisałem

Pokazałem tylko, że dla części tu siedzących mod to pije kawkę i zbija bąki bo nie ma nic do pracy tutaj niż wejść góra raz dziennie i parę rzeczy usunąć. Po prostu nie ta skala. Nie mamy kilku, ale bez problemu kilkaset postów dziennie do sprawdzenia minimum + pomagamy co wymaga czasu. Do tego dyskusje co jakiś czas w określonych sytuacjach gdy mamy jakieś wątpliwości czy jakiś temat się spodoba. Można powiedzieć, że jesteśmy typowymi userami, ale jesteśmy "ciut równiejsi" z racji naszego zaangażowania w działanie serwisu i spędzanie na nim niejednokrotnie wielu godzin w ciągu doby.
@Tomahawk: no widzisz... Dla Ciebie nic nie jest za darmo. Myślisz, że ktoś z modów tutaj miał obiecywane gratyfikacje? Na dzień dobry krótka piłka w stylu: "Pracy po pachy, gratyfikacje pieniężne - żadne. Pasuje Ci?", oczywiście w nieco inne słowa ujęte. To nie tak, że dostajesz od razu moda i koniec. Nikt nie zmuszał do niczego i jeszcze był test kompetencji, sprawdzenia jak sobie radzisz poprzez bycie jakiś czas Opiekunem określonych działów (właśnie dlatego teraz ranga ta nie zawiera nikogo).
Zobacz co się dzieje gdy wpiszesz w poście tak popularny błąd z headersami... Strony to wyjaśniające się otwierają, wywala alerta i przez wszystko trzeba się przeklikać. A i tak nadal te tematy się pojawiają w ilościach ogromnych. Może na pewne słowa kluczowe powinno być auto wylogowanie takowych userów + kasacja konta? Są po prostu bałwany, które przeklikają wszystko i nic nie da wyświetlanie im czegokolwiek, bo na windzie się nauczyli klikać "Dalej", "OK" zawsze i mają wszystko gdzieś. I tak tacy delikwenci są szybko filtrowani, ale na usuniętego jednego pojawia się kolejny. Mamy hermetyzować forum, by siedzieli tu sami pro? Niedawno sobie żartowaliśmy z tego, że rozmowy by wyglądały w stylu:
- Wiesz co...
- Wiem... A Ty wiesz, że...
- Tak, wiem.
Te rozwiązania które wymieniasz są już
TERAZ stosowane, ale zwyczajnie się na nie nie natknąłeś i tyle. Z łaski swojej wpisz h.e.aders al.ready se.nt (bez kropek, bo ja nie chcę być kolejny raz uraczony alertami i popupami) w poście i patrz co się włącza, a potem pomyśl, że sa idioci, którzy przez to wszystko się przeklikają oraz walną te "Dodaj temat" czy "Dodaj odpowiedź". To tak jakbyś uważał, że w domu nie ma psa bo nie słyszysz, że on szczeka. Ale wejdź w nocy nieproszony to poczujesz jak Cię dorwie. Fajnie się gada. Gdybyś tylko miał podstawy merytoryczne jeszcze do tego to było by zupełnie dobrze. Ale ich niestety nie masz, więc z łaski swojej jeśli nie znasz czegoś to może nie wypowiadaj się arbitralnie, bo możesz się mylić.
Poza tym to forum ma być dla ludzi, a nie określonej, bardzo wąskiej, grupy ludzi faktycznie znającej temat. A to z góry implikuje fakt, że nieważne jakiej byśmy terminologii nie użyli, to i tak będą tyle rozumieli co kot napłakał w większości wypadków. Niektórzy wychodzą z założenia, że skoro jesteśmy w Polsce to wszystko ma być po polsku: dokumentacje, tutoriale, opisy. tyle że fachowa dokumentacja jest po angielsku, a oni angielskiego w stopniu pozwalającym czytać nie umieją czy wręcz nie chcą się uczyć. Potem dam takiemu link z idealnym wyjaśnieniem problemu, a on mi odpisze: "Ale ja nie rozumiem co tam jest napisane... przetłumacz to lub napisz mi po polsku." Ja takiego usera już spisuję na straty w tym momencie.
A co do komercyjności forum to mnie po prostu rozwaliłeś. Jeszcze powiedz, że to za co się płaci jest lepsze niż to co dostajesz za darmo, tylko dlatego, że musisz zapłacić

Może tu nieco podpadnę miłośnikom Apple, ale to tak jakby uważać, że Apple produkuje najlepsze telefony, bo są one drogie

Równie dobrze mógłbym zlecić jubilerowi by pokrył komórkę sprzed 10 lat złotem i diamentami i co? Też byłaby lepsza bo wyjdzie kilkadziesiąt razy droższa niż najnowszy model telefonu firmy X? Nie doprowadzajmy więc pewnych, poruszonych przez Ciebie, wątków za daleko bo dojdziemy do absurdu

Chcesz patrzyć na pewne projekty pod kątem finansowym? Proszę bardzo. Twoja sprawa, ale nie mierz tą miarą wszystkiego, bo potem wychodzą kwiatki że zapłacono firmie X tysiące, odwaliła ona kaszanę i się zwinęła, a jedynym gwarantem jej jakości była wysoka cena usługi, która jak się okazało po fakcie, była na żenująco niskim poziomie. Ale o czymś takim mało kto napisze by nie być uznanym za frajera, który dał się naciągnąć.
Co do "użytkowników piszących co chcą i gdzie chcą" to było wiele rozmów i z wyciąganych propozycji byś się "ucieszył". Bezpośrednio na Tobie wiesz jakie miały by efekty? Byś nie wyszedł z pisaniem postów powyżej Przedszkola i napotkał naprawdę masę ograniczeń po drodze. Ale upadły one właśnie dlatego, że były zbyt restrykcyjne. Forum nie ma na celu rzucać kłód pod nogi, tylko im pomagać. Oni (początkujący) nie odróżnią i tak "Programowania obiektowo orientowanego" od "Object Oriented Programming" a na pewno nie widzą różnicy w tym wobec "Programowania obiektowego". Czy chociaż sam wiesz jaka jest różnica bez sięgania do google czy wikipedii? Ja wiem i potrafię wymienić przykłady kilku języków programowania do każdego, z czego zapewne części nawet z nazwy nie znasz. Ale zwykły user nie ma szans się w tym połapać bez zgłębienia tematu, bo różnice są czasem tam gdzie diabeł - w szczegółach. Czy wiesz dlaczego C++ jest tylko OOP, a Java już OP? Czym różni się zapis ++i od i++ i jakie to niesie z sobą implikacje w kodzie? To rozmowy teoretyczne, ale czasem bez tej teorii prawidłowe rozwiązanie problemu czy namierzenie błędu jest niemożliwe lub bardzo utrudnione. I chętnie byśmy rozwiązywali/podpowiadali jak rozwiązać trudniejsze, ambitniejsze problemy. Ale takich jak na lekarstwo. W chwili obecnej wiele tematów nawet nie powinno się ukazać na stronie i z mostu być wywalanych, bo są na poziomie poniżej Przedszkola, a wałkowane tyle razy, że aż palców szkoda na klikanie lub odpisywanie.
Dlatego pogódź się z tym, że moderacja nie jest aż tak rygorystyczna jak mogła by być, bo to by szybko Ci zbrzydło samemu. Forum jest dla ludzie, a nie ludzie dla forum. Jeśli tego jeszcze nie zauważyłeś to widać masz nieco przekalibrowany system wartości