Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z prowadzeniem wideokonferencji
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Majdan
Niedawno kupiłem sobie kamerę internetową.
Działa on bezproblemowo (obraz jest przechwytywany; da się robić zdjęcie oraz nagrywać krótkie sekfencje filmowe).
Pojawia się jednak problem, gdy chcę prowadzic wideokonferencje.

W komunikatorze tlen.pl pojawia mi się za każdym razem błąd:
Cytat
Nie można ustanowić bezpośredniego połączenia

Widoekonferencje da się prowadzić tylko z osobami w mojej sieci lokalnej (przez 'Tlen.pl'). Być może problem tkwi właśnie w niej. Dostęp do internetu mam DSL (radiówkę). Pytałem się administratora sieci, powiedział mi, że coś zrobi, ale nic to w efekcie nie daje.

Jeżeli ktoś orientuje się o co chodzi lub miał podobny problem to proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam.
DreeD
albo osoby z ktorymi sie laczysz (albo ty) sa za firewallem, albo nie maja zewnetrznego (routowalnego) ip...
Paul
Cytat
albo osoby z ktorymi sie laczysz (albo ty) sa za firewallem

firewall wszystkiego nie skresla... to kwestia jego konfiguracji...
-=Saint=-
Cytat
to kwestia jego konfiguracji...

Jak firewall stoi u admina to ON musi to zrobic, a z adminami różnie bywa...
Majdan
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! smile.gif
Pogadam jeszcze raz z adminem. angrysmiley.gif
Blaster
Ps musisz sie dowiedzieć na jakim porcie działa ta wideokonferencja :-)
PMadej
sprawa wideokonferencji w tlenie jak i rozmow glosowych wyglada tak ze jesli jestes za firewallem i ktos po drugiej stronie rowniez to sie nie polaczysz .. natomiast jesli tylko jedna osoba ma firewall to sa na to duze szanse. a swoja droga to rowniez brak zewnetrznego ip moze miec bardzo duzy udzial w braku mozliwosci polaczenia sie.
MarcinJarek
Cytat
Dzięki wszystkim za odpowiedzi! smile.gif  
Pogadam jeszcze raz z adminem. angrysmiley.gif

No i co przekonales admina?
Majdan
Problem został rozwiązany.
Dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi. smile.gif
tomaug
no jeśli chodzi o firewall to prawda jeśli są zablokowane porty przez admina lub program to nic nie poradzimy, trzeba otworzyć około 6 portów. Bez tego nie połączycie się. A jeśli chcecie sobie poczytać o profesjonalnej wideokonferencji to luknijcie na stronkę http://www.mcx.pl/index.php?page=text,35,6,12,,,,,,PL Strona ta mówi o rozwiązaniach najnowszych technologiach. Wideokonferencja staje się już tak powszechna jak kiedyś telefon komówrkowy. A wracajac do twojeko kłopotu poszukaj jakie porty musisz odblokować i zadzwoń do admina sieci lub zmień ustawienia w programach jakich używasz
mike
~tomaug czytasz czasem daty postów na które odpowiadasz?
Zacznij.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.