jastpa
20.08.2010, 19:28:11
Mam stronę z logowaniem w bazie danych. Na serwerze mam dla każdego użytkownika katalog z jego loginem i hasłem. Użytkownik może dodawać i usuwać pliki z tego katalogu za pomocą skryptu php. Opis pliku i data dodania zapisany jest w bazie. Plik odpowiedzilny za wyświetlanie plików (linki) z opisami jest w php. ale kiedy wywołam ten plik w nowym oknie muszę się jeszcze raz logować do katalogu. Czy można to (jak?) zintegrować.
Pozdrawiam
MacDada
20.08.2010, 19:34:30
Na jakiej zasadzie działa logowanie? Wykorzystujesz sesje?
jastpa
20.08.2010, 19:37:25
tak, tworzę $_SESSION["login"] i $_SESSION["pasword"]
gorden
20.08.2010, 19:46:46
no to przy logowaniu stwórz nowa sesje 'zalogowany' i w kazdym pliku sprawdzaj czy ona istnieje. jesli nie, to każe się zalogować, w przeciwnym razie - pokazuje skrypt. czyli takie prosty warunek uniknie potrzeb ponownego logowania
jastpa
20.08.2010, 19:51:07
Chyba się nie rozumiemy. Jak chcę otworzyć (ściągnąć) plik w nowym oknie to IE każe się ponownie logwać do katalogu - chcę uniknąć tego powtórnego logowania
MacDada
20.08.2010, 19:56:28
Tutaj opisałem jak dobrze zrobić mechanizm logowania:
http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=781098
jastpa
21.08.2010, 18:51:49
Pewnie źle zapytałem, jeszcze raz. Nie mam kłopotu z logowaniem do strony i z utrzymaniem sesji. Kłopot jest jeżeli wywołam plik z serwera (podobnie jak ftp przez stronę). I tu muszę zalogować się do serwera/katalogu jeszcze raz. Katalog jest opatrzony poprzez panel serwera użytkownikiem i hasłem. Jak to drugie logowanie obejść.
ftp://$login:$password@domena.pl
to oto chodziło - można zamknąć, dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.