Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Pozycja diva nie zmienia się względem zmiany rozdzielczości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cycu11
Witam. Mam pytanko, bo potrzebuje do realizacji strony. Zrobiłem już projekt css cały www.cs-folwark.pl/nowas/ i mam problem. Wszystko trzyma się w jednym miejscu, ale te odnosniki do podstron zmieniają pozycje jak się zmienia rozdzielczość. Jak to zrobić by było w jednym stałym miejscu ? Jest jeszcze jedna sprawa. Jak wyśrodkować stopke by była na samym dole na środku strony. Prosze o szybką pomoc. Pozdrawiam i dziękuje z góry.
lord2105
Po pierwsze wywal znaczniki <center> (ujmij to w css). A odnośniki daj w oddzielnego diva
gigzorr
stopke = clear:both , float: left , zalezy jak robisz , albo display: inline-block;.
albo marginesy dla kazdego + width .
cycu11
loard nie rozumiem Cie napisz coś jaśniej. Przecież odnośniki są oddzielnie.

Nie piszcie albo albo. Napiszcie kod po którym zadziała, o to bym prosił. winksmiley.jpg Dam pomógł, pilne.
lord2105
  1. <div class="menu">
  2. <a class="glowna" href="index.html"></a>
  3. <a class="recenzje" href="index.html"></a>
  4. <a class="opowiadania" href="index.html"></a>
  5. <a class="galeria" href="index.html"></a>
  6. </div>

i do klasy menu dajesz sobie np margin: auto; itp

Rozumiesz ? Bo chyba dobrze Cię zrozumiałem, że menu zmienia swoją pozycję po zmianie rozdzielczośći.

I dałbym jeszcze
a:active {
border:0px;
}

I jeżeli używasz przeglądarki Firefox to polecam instalacja wtyczki Firebug, ułatwi Ci to znacznie zadanie.
gigzorr
my ci mamy pisac , pod ktorym zadziala ?

1.  
  2. * {margin: 0;
  3. padding: 0;
  4. }
  5.  
  6. body {margin-left: auto;
  7. margin-right: auto;
  8. text-align: center;
  9. width: 1024px;
  10. }
  11.  
  12.  

ustaw tak , to bedzie szlo na srodek.
lord2105
Cytat(gigzorr @ 21.08.2010, 11:16:05 ) *
my ci mamy pisac , pod ktorym zadziala ?

1.  
  2. * {margin: 0;
  3. padding: 0;
  4. }
  5.  
  6. body {margin-left: auto;
  7. margin-right: auto;
  8. text-align: center;
  9. width: 1024px;
  10. }
  11.  
  12.  

ustaw tak , to bedzie szlo na srodek.

1. * {margin: 0;
  2. padding: 0;
  3. }

Myślisz że to dobre rozwiązanie?

cycu11
To co napisał gigzorr nie działa. ;( Idzie coraz bardziej w prawo przy mniejszej rozdzielczości. ;( Czekam na dalsze propozycje.
gigzorr
Tak to dobre rozwiazanie.
Wszystko dziala jak sie dobrze tego uzywa.
Zobacz swoja strone pod ie 8.0, opera co sie dzieje.
Musisz uzywac floatowania(clearowania pod ie) bo inaczej to nie pojdzie , i tego co ci dalem.
Poczytaj
cycu11
Jeśli to jest prawidłowo prosze wejdz na www.cs-folwark.pl/nowas/ zmodyfikuj cały kod jak coś jest złe i mi wstaw. Prosze.
lord2105
Cytat(cycu11 @ 21.08.2010, 12:04:15 ) *
Jeśli to jest prawidłowo prosze wejdz na www.cs-folwark.pl/nowas/ zmodyfikuj cały kod jak coś jest złe i mi wstaw. Prosze.

Kolego chyba coś Ci się pomyliło. Tu nie ma kelnerów, którzy podają gotowe rozwiązania na tacy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.