Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JavaScript + SQLite
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
gargamel
Szukam szukam, ale znaleźć nie mogę...
Chcę napisać funkcję która w dużym uproszczeniu będzie wyglądała tak:

<script language="JavaScript">
function sqlrefresh()
{
połącz z bazą

co 10 sekund
{
pobierz 1wszy wiersz

if ( 1wszy wiersz != wiersz z poprzedniego pobrania )
{
odśwież stronę
}
}
}
</script>

Czyli żeby co 10 s zaciągało pierwszy wiersz z bazy SQLite, porównywało go z pobranym poprzednio i jeśli się one różnią, odświeżało stronę.

Chodzi mi tu głównie o "połącz z bazą" i "pobierz 1wszy wiersz" w wyżej łopatologicznie przedstawionej funkcji winksmiley.jpg
Nie wiem jak to zrobić i czy w ogóle jest to w js możliwe.

Wie ktoś coś na ten temat ? dry.gif
erix
W przeglądarkowym - wątpię. Zostaje tylko localStorage jak już.

Albo napisz to do XULRunnera (np. jako rozszerzenie Firefoksa/etc), albo zainteresuj się Titanium.
gargamel
Hmm... no skrypt miał odpowiadać za odświeżanie strony gdy w bazie będą wprowadzone jakieś zmiany - taka alternatywa dla odświeżania co ileś tam sekund, które wnerwia użytkownika winksmiley.jpg

Chyba jednak puki co, to przerasta moje umiejętności, tak czy siak dzięki za info.
vermis
Jeśli baza leży po stronie serwera (nie widzę żebyś to określił) to można to zrobić za pomocą ajax+setInterval.
Jeśli to ma być coś a la czat to nie musisz odświeżać całej strony, a wystarczy daną warstwę.
zegarek84
Gears (dawniej Google Gears) - o ile się orientuję projekt przestał być rozwijany...
a i jeszcze:
http://www.opera.com/docs/specs/presto26/#webdata
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.