Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przekazywanie parametru do dynamicznego diva
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MKalita
Witam,

1. <?php if (isset($menu1))
  2. { ?>
  3.  
  4. <div id="1"><a href="#" onmouseout="opis(); " onmouseover="opis();" > </a></div>
  5. <!--jestem ja, mój div i przyległosci moje, czyli pozycja menu-->
  6. <?php
  7.  
  8. $pozycja="1"; // zmienna
  9.  
  10. }
  11. else {
  12. // echo "nie ma mnie";
  13.  
  14. } ?>

Staram się zmontować małe menu. Jego działanie polegać będzie na tym, że zawartość diva z opisem będzie zależała od tego, który link (czy też div) menu będzie miał na sobie wskaźnik myszy. Istnienie lub nieistnienie pozycji menu warunkowane jest tym, czy if znajdzie coś we wskazanym polu w bazie. Jeśli coś znajdzie, w ramach istnienia ustawiam zmienną $pozycja="1". Test wykonuję 4 razy, czyli dla istnienia teoretycznego czwartego pola zmienna $pozycja="4". Czyli mogą istnieć zarówno 4 pozycje menu, jak i 1. Z tym (zdaje mi się) nie mam problemu.
Jak można zauważyć, do pokazywania diva o id="opis" używam javascriptu zależnego od istnienia pozycji menu - to działa i nie ma z tym problemu, dlatego dla czytelności niepotrzebne śmieci pomijam.

Problem zaczyna się w momencie, gdy chcę przekazać skryptowi php w divie z opisem co ma wyświetlić.

1. <div id="opis">
  2. <?php
  3. echo $pozycja;
  4. ?>

Paradoksalnie to działa i zadziała, ale dla jednej zmiennej lub dla ostatniej wartości zmiennej, bo przecież przypisuję jednej zmiennej różne wartości w obrębie warunków, które wszystkie naraz mogą zostać spełnione - i tak jest w testowym przykładzie.
Myślałem nad użyciem unikalnych nazw zmiennych dla każdego warunku - $pozycja1, $pozycja2..., ale tu zabrnąłem za daleko w swojej niewiedzy. Problemy widzę takie:
1) jak przekazać wartość zmiennej $pozycjan w taki sposób, żeby po najechaniu myszą na div z menu1 skrypt w Opisie wiedział, że chcę pokazać opis menu1,
2) jak to zrobić w ten sposób, żeby było to możliwe dla trzech pozostałych pozycji menu?

Logika jak ja to widzę:

1) tworzę div id="1" jeśli $menu1 istnieje
1a) ustawiam $pozycja1="1"
2) tworzę div id="2" jeśli $menu2 istnieje
...
4a) ustawiam $pozycja4="4"

5) po najechaniu myszą na div id="1" pokazuję div id="opis"
5a) wyświetlam w nim zawartość $pozycja1
5b) po wyjściu myszy poza obszar div id="1" chowam id="opis"
6) po najechaniu myszą na div id="2" pokazuję div id="opis"
6a) wyświetlam w nim zawartość $pozycja2
..

Tak to widzę. Rzadko piszę w php, i chyba to widać.
Co robię źle albo czego nie robię?
kkuubbaa88
szczerze to nie bardzo idzie się połapać w tym poście o co dokładnie chodzi. Jeżeli to ma być standardowe menu w formie zakladek i po najechaniu myszką ma się w jakimś divie wyświetlać inna zawartość to można to zrobić prościej.

Zrobić tablice w JS, w której to można wklepać zawartości poszczegolnych zakladek. Teraz tylko wystarczy podpiac po kazda z zakladek funkcje do wyswietlania zawartosci z tablicy w divie i po wszystkim.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.