Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] japonskie znaki z pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xix
W pliku txt mam zapisane japonskie znaki. Plik pobieram w php i otrzymuje z tego sieczke, a nie to, co powinno wyjsc. jak pobierac znaki japonskie z pliku txt w php?
Wicepsik
  1. header('Content-Type: text/html;charset=utf-8');

na samym początku skryptu
xix
probowalem to samo z <meta />
nie pomaga niestety...
everth
Spróbuj może z tym po stronie PHP - mb_convert_encoding()
xix
to tez probowalem. na ustawieniach auto otrzymuje: "Unable to detect character encoding".
everth
W dziale powyżej masz jeszcze funkcje mb_detect_encoding(). Co do japońskich znaczków - nie wiem jak jest u nich ze standardami, ale słyszałem że np. w takich Chinach bardzo popularne jest UTF-16, może spróbuj z tym ustawieniem.
xix
po zastosowaniu mb_detect_encoding() otrzymuje "UTF-8", wiec i to nie pomoglo. caly czas mam dziwne symbole i umlauty, zamiast krzaczkow.
everth
Rzuć kodem bo tak to można zgadywać w nieskończoność.
xix
  1. $tablica=file('./jap.txt');
  2. foreach($tablica as $wartosc);
  3. {
  4. $wypisz=explode(';',$wartosc);
  5. print_r(htmlentities($wypisz[0]));
  6. echo"<br />";
  7. }

htmlentities ukazuje skutecznie &nbsp;
znaczki w pliku sa oczywiscie doskonale widoczne, system ubuntu, przegladarka firefox - japonskie kodowanie widoczne wszedzie (procz pliku txt poprzez php), lacznie z ircem.
vermis
Znaki japońskie kodowane są w ISO-2022-JP lub utf-16. Jeśli chcesz mieć prawidłowo wyświetlanie na stronie też musisz mieć ustawione takie kodowanie.
zegarek84
to funkcja htmlentities rozwala Ci to wszystko - zastosuj po zapoznaniu się mb_encode_numericentity [fakt, że przy poprzedniej mogłeś podać jako parametr charset na utf-8 ale ogólnie lepiej stosować funkcje z przedrostkiem mb_ przy utf-8]
Cytat
charset

Like htmlspecialchars(), it takes an optional third argument charset which defines character set used in conversion. Presently, the ISO-8859-1 character set is used as the default.
xix
dziala bez tego htmlspecialchars(), dzieki.
no! rzesz! niepotrzebnie wstawilem to na samym poczatku pisania, aby cos sprawdzic (i od samego poczatku japonskich krzaczkow nie mialem, wiec myslalem, ze blad jest raczej z dogadaniem sie pliku txt z php).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.