Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]wymagane pole w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kamil9012
Witam.
Bardzo proszę o pomoc w formularzu poniżej. Potrzebuję pomocy w zakresie zrobienia ostatniego pola "Twój e-mail*" jak wymagane oraz sprawdzanie czy został w tym polu wpisany rzeczywiście adres e-mail poprzez sprawdzenie czy znajduje sie w nim znak @. Nie mam pojęcia jak to zrobić, wiem jedynie, że na pewno musi to być jakaś instrukcja w php, ale w jakim miejscu? Jak ma wyglądać? Jestem kompletnie zielony, ale się nie poddaje...

1. <?php
  2. if (count($_POST))
  3. {
  4. ////////// USTAWIENIA //////////
  5. $email = $_POST['do'];
  6. $subject = $_POST['temat'];
  7. $from = $_POST['email'];
  8. $message = '<br><center>Dziękujemy, otrzymaliśmy Twoją wiadomość.</center><br><br>';
  9. $error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości.';
  10. $charset = 'utf-8';
  11. $tresc = "Wiadomość: ".$_POST['Wiadomosc']."
  12.  
  13.  
  14. ---------------------------------------------------------------------------------------------
  15. Kontakt: ".$_POST['email']."
  16. Wiadomość przesłana przez e-atm.pl";
  17.  
  18. echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $tresc, "From: $from") ? $message : $error;
  19. }
  20. else
  21. {
  22. ?>

1. <form action="?" method="post">
  2. <tr>
  3. <td><div id="form">Temat:</div></td><td><input type="text" name="temat" size="40" style="font-family: Arial; font-size: 10pt"></td>
  4. </tr>
  5. <tr>
  6. <td><div id="form">Do:</div></td><td><select name="do"><option>****</option><option>***</option><option>***</option></select></td>
  7. </tr>
  8. <tr>
  9. <td><div id="form">Wiadomość:</div></td><td><textarea rows="10" name="Wiadomosc" cols="50" style="font-family: Arial; font-size: 10pt; position: top"></textarea></td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td><div id="form">Twój e-mail*:</div></td><td><input type="text" name="email" size="30" style="font-family: Arial; font-size: 10pt"></td>
  13. </tr>
  14.  
  15. <tr>
  16. <td></td><td><center><input type="submit" value="Wyślij" name="B1" style="font-family: Monotype Corsiva; font-size: 14pt"><input type="reset" value="Wyczyść" name="B2" style="font-family: Monotype Corsiva; font-size: 14pt"></center></td>
  17. </tr></table>
  18. </form>

1. <?php
  2. }
  3. ?>

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Mefiuu
  1. if(isset($email)) { // czy ustawiona wartość
  2. if(!empty($email)) { // czy nie puste pole email
  3. if(filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) {
  4. echo "Poprawny adres email!"; // lub inne instrukcje
  5. }
  6. else {
  7. echo "Niepoprawny adres email!"; // lub inne instrukcje
  8. }
  9. }
  10. else {
  11. echo "Wpisz e-mail!";
  12. }
  13. }
  14. else {
  15. echo "Nie uzupełniono pola $email";
  16. }
bastard13
np.
  1. if(filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL))
  2. { echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $tresc, "From: $from") ? $message : $error;
  3. }
  4. else
  5. echo 'To nie jest mail!';
Kaarpiik
  1. function checkEmail($email) {
  2. if (!preg_match("/^( [a-zA-Z0-9] )+( [a-zA-Z0-9\._-] )*@( [a-zA-Z0-9_-] )+( [a-zA-Z0-9\._-] +)+$/" , $email)) {
  3. return false;
  4. }
  5. return true;
  6. }

Chwila googlowania smile.gif
kamil9012
dzięki! Ale mam pytanie jeszcze jedno, w jakim fragmencie kodu mam to wstawić?
bastard13
Nie żartuj. Jak zbyt trudne jest to co napisałem ja lub Kaarpiik, to już kod, który wrzucił Mefiuu musi cię naprowadzić na poprawną odpowiedź na twoje pytanie. Myślenie nie boli:)
erix
Nie no, nie dość, że gotowiec, to jeszcze źle... sleep.gif

Oczywiście lock, to nie zlecenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.