Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rogeros
Witam!
Czy można zrobić tak aby strona generowana przez php byla w standarcie windows-1250. Chodzi mi o to że w przypadku gdy coś dopisuje do skrptu musze go konwertowac ma iso-8859-2. I czy dało by się tak zrobić aby były polskie litery bez konieczności konwertowania??
castor
nie mozna bo odpowiedniki ASCII w windows 1250 i ISo sa inne:

napisz se funkcjie ktora ci przekonwertuje z iso na win lub odwrotnie :wink:

konwertor z WIN 1250 na ISO 8859-2

Kod
<?php

$string  =  strtr($string,  "xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F",

"xA1xA6xACxB1xB6xBC");

?>

i odwrotnie

Kod
<?php

$string  =  strtr($string,  "xA1xA6xACxB1xB6xBC",

"xA5x8Cx8FxB9x9Cx9F");

?>
em1X
ja uzywam czegos takiego i dziala lux tongue.gif

function iso($text) {
$text = strtr($text, "ąśźĄŚŹ", "&plusmn;&para;Ľˇ&brvbar;&not;");
return $text;
}
em1X
troszke zle wyswietlilo literki w iso tongue.gif
castor
to jest to samo :wink:
kryr
funkcja castora jest bardziej czytelna, to wielka zaleta...
kurtz
Cytat
funkcja castora jest bardziej czytelna, to wielka zaleta...

funkcja castora nadaje sie do wklejenia na forum. to cos zupelnie innego.
rogeros
OKi dzięki
Anarion
Cytat
"xA1xA6xACxB1xB6xBC"

Skad wzieles te znaki, bo ja potrzebuje znaczkow do kodowania iso-8859-13 questionmark.gif?
I jak to zrobic?
Mistycus
Cytat
potrzebuje znaczkow do kodowania iso-8859-13

Napisz konkretnie, o które znaki Ci chodzi. Nie wiem, czy litery, których potrzebujesz, wyświetlą się tu prawidłowo, więc najlepiej jeśli podasz numer ASCII tych znaków i standard, w który te znaki mają owy numer, a ja Ci podam numery ASCII tych znaków w standardzie ISO-8859-13, czyli tym, o który prosiłeś 8) smile.gif
Anarion
Cytat
Nie wiem, czy litery, których potrzebujesz, wyświetlą się tu prawidłowo, więc najlepiej jeśli podasz numer ASCII tych znaków i standard, w który te znaki mają owy numer, a ja Ci podam numery ASCII tych znaków w standardzie ISO-8859-13, czyli tym, o który prosiłeś 8)  :)

Eeee... ze jak?
čšęėųįžąū - te znaki napisalem normalnie tylke ze w jezyku litewskim (na pasku jezykow) ale nie wiem skad wziac ich numer ascii...
castor
jesli chcesz ustali wartosc ASCII jakiegos znaku to masz w php taka funkcje
Kod
ord()

A te znaki co widzisz to HEX

najlatwiejszym sposobem na zmiane ASCII na HEX jest otworzenie sobie kalkulatorka wygladem zaawansowanym. wpisz tam wartosc ASCII i oczywiscie w trybie DEC i zmien tryb na HEX :wink:
Mistycus
Uuuups, chyba źle Cię zrozumiałem :oops: :oops: . Myślałem, że nie wiesz jak uzyskać w ISO-8859-13 znaki, które bezproblemów wpisujesz w innym standardzie (np. Windows-1250), ale skoro chodzło Ci jedynie o kod znaku typu x??, to skorzystaj z funkcji, którą Ci podpowiedział Castor, a potem zamień te liczby na szesnastkowe.
Anarion
Dzieki cos pokombinuje ale nie wiem czy dobrze wytlumaczylem...
Od nowa zatem:
Mam strone wielojezykowa, ktora reaguje na zmienna i zmienia standart na ISO-8859-13 lub ISO-8859-2.
Dalej: w edytorze pisze te problematyczne literki i tez nie wyswietlaja sie prawidlowo, (uzywam editplusa), w forumularzach do newsow tez, ale po zastosowaniu wymienionej wyzej funkcji castora wszystko jest OK.
Tylko mam teraz ten sam problem z jezykiem litewskim (jestem Litwinem), a nie chce stosowac kodowania windows, wiec uzywam
ISO-8859-13.
GeoS
Mam pytanie: domyslam sie, ze strona jest w jednym jezyku, wiec w jakim celu zmieniasz kodowanie strony?questionmark.gif

Przeciez taki IE, jesli ma dograne europejskie kodowania, to wyswietli strone poprawnie, jesli nie, to bedzie chcial je sciagnac smile.gif

Napisz dokladnie o co Ci chodzi, albo najlepiej podaj jeszcze do tego link smile.gif
Anarion
Strona jest w 3 jezykach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.