Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie o potwierdzenie wykonania działania
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
nighttrain
Jak stworzyć swego rodzaju komunikat, gdy załóżmy klikne sobię na submita, aby wyskoczyło okienko, które zapyta: "Czy jesteś pewien, czy wysłać formularz?" oraz dwie odpowiedzi Tak / Nie, i aby po kliknięciu na Tak kontynuował dalszą część skryptu php, natomiast w przypadku "Nie" odświeżył stronę - czyli nic nie zrobił.
nospor
  1. <form onsubmit="return confirm('Czy wysłać?');">
  2. ....
  3. </form>
nighttrain
Zrobiłem coś takiego
to mój skrypt JS:
  1. function confirmSubmit() {
  2. if (confirm("Czy jesteś pewny tego kroku?")) return true;
  3. else return false;
  4. }

i form:
  1. <form action="" method="post" onSubmit="return confirmSubmit();">

Niestety działa to tylko w przypadku Firefoxa, na IE skrypt się wogólenie wykonuje to samo np z Chrome.
Czy jest sposób, aby działało na wszystkich lub większości przeglądarek?
nospor
nie: onSubmit
a: onsubmit

Mi tam działa wszędzie więc trudno mi coś powiedzieć więcej
nighttrain
rozumiem, a zadam inne pytanko:
jeżeli chcę na zdażenie onsubmit dołączyć 2 skrypty to jak powinna wyglądać składnia (form).
Chodzi o to, że jeden skrypt zrobiłem po to, aby sprawdzał mi, czy wszystkie pola w formularzu zostały wypełnione,a drugi reloaduje mi stronę i wyświetla komunikat po zatwierdzeniu dodania rekordu. Od razu mówię, że nie będę ich łączył bo są używane też do innych skryptów.
kamil4u
Nie za bardzo rozumiem.. W obu funkcjach dostajesz wartość zwrotną true/false i chcesz sprawdzić czy można wysłać formularz? Jak tak to:
Kod
onsubmit="return (funkcja1() && funkcja2() );"

Natomiast jeśli chodzi ogólnie o dodanie 2 funkcji to:
Kod
onsubmit="funkcja1(); funkcja2(); return confirm('Czy wysłać?');"
nighttrain
chodzi o to, że w folderze skrypty_java mam dwia pliki ze skryptami, jeden sprawdza mi czy pola zostaly wypelnione, natomiast drugi pyta się, czy zatwierdzic ostatecznie zmiany sa to dwa odrebne pliki.

Chodzi mi o to jak mam się odwolywac z poziomu form do tych skryptow, tzn jesli sa one w folderze skrypty_java pod nazwami: skrypt_sprawdzajacy.js oraz skrypt_pytajacy.js, to jak w :
  1. <form action="" method="post" onsubmit="">

Jak mam w onsubmicie wskazac te dwa skrypty... ?
Czy funkcja w Twoim przykładzie to może być nazwa pliku ze skryptem?
kamil4u
Rozumiem, że te skrypty masz w formie funkcji, jeśli nie to po porostu zamień je na takowe. Jeżeli masz je jako funkcje to musisz wcześniej 'doczepić' je do pliku HTML(ale to podstawy: umieszczanie zew. pliku JS do dokumentu HTML). Więc, ja generalnie nie widzę problemu:
Kod
////PLIK1.js
function funkcja1(){
//blablabla
}

////PLIK2.js
function funkcja2(){
//blablabla
}

//////////////////////
onsubmit="funkcja1(); funkcja2(); return confirm('Czy wysłać?');"
//lub
onsubmit="return (funkcja1() && funkcja2() );"
nighttrain
ok, czyli wystarczyło w zasadzie nazwać te skrypty tak jak funkcje w środek wbić podaną funkcję i w form nazwy takie jak skrypty (nazwy funkcji), dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.