<?php require_once('funkcje_pliki.php'); function dodaj_plik($nowy_plik) { $prawid_uzyt = $_SESSION['prawid_uzyt']; $lacz = lacz_bd(); $wynik = $lacz->query("select * from plik where nazwa_uz='$prawid_uz' and URL_plik='".$nowy_plik."'"); if ($wynik && ($wynik->num_rows>0)) { throw new Exception('Plik już istnieje.'); } if (!$lacz->query("insert into plik values ('".$prawid_uzyt."', '".$nowy_plik."')")) { throw new Exception('Wstawienie nowego pliku nie powiodło się'); } return true; } ?>
Projekt mam tak zrobiony ze to co mi się wyświetla na stronie mam w pliku funkcje_wyswietl.php
tam fragment kodu wygląda następująco:
<?php } function wyswietl_dodaj_plik_form() { ?> <br /> <form action="plik2.php" method="POST" ENCTYPE="multipart/form-data"> <input type="file" name="plik"/> <input type="submit" value="Wyslij plik"/> </form> <?php
a plik który robi dodawanie pliku to plik1.php:
<?php require_once('funkcje_pliki.php'); $max_rozmiar = 1024*1024; tworz_naglowek_html('Dodawanie Plikow'); try { sprawdz_prawid_uzyt(); if (!wypelniony($_POST)) { throw new Exception('Formularz wypełniony niewłaściwie. Proszę spróbować ponownie.'); } if ($_FILES['plik']['size'] > $max_rozmiar) { } else { } $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/pliki/'.$_FILES['plik']['name']); } } else { } if ($tablica_plik = pobierz_plik_uzyt($_SESSION['prawid_uzyt'])) { wyswietl_plik_uzyt($tablica_plik); } } catch (Exception $e) { } wyswietl_menu_uzyt(); tworz_stopke_html(); ?>
wszystko fajnie ale nie plik nie chce mi dodawać wpisów do bazy;/
Myślę ze wszystko dobrze zrobiłem bo nie wywala mi żadnego błędu i dodaje plik ale nie dodaje wpisu do bazy ma ktos jakis pomysl co mzoe byc zle?