Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PostgreSQL][PHP]Łączenie do postgresa,Zend Framework, Ubuntu.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cykcykacz
Witam,
mam problem z połączeniem się do bazy danych Postgres na Ubuntu 10.04.
Postgresa Plus instalowałem ze strony http://www.enterprisedb.com/products/postg...getinstaller.do .
Jak dla mnie rolleyes.gif wszystko działa dobrze. Jednak jak mogę sprawdzić czy instalacja przebiegła poprawnie oraz czy postgres działa poprawnie?
W postgresie mam bazę danych "zftutorial", właścicielem jest użytkownik "postgres" o haśle "xxx", nazwa hosta "localhost".
Staram się połączyć i pobrać dane przy pomocy Zend Framework.
application.ini
Kod
resources.db.adapter = PDO_PGSQL
resources.db.params.host = localhost
resources.db.params.username = postgres
resources.db.params.password = xxx
resources.db.params.dbname = zftutorial
resources.db.params.charset = utf8

kontroler
Kod
    public function indexAction ()
    {
        // action body
        $oSystemowa = new Wizytowki_Model_Systemowa();
        $this->view->sOFirmie = $oSystemowa->fetchRow()->id;
    }

widok
Kod
<?php echo $this->sOFirmie; ?>

błąd
Kod
#0 /var/www/instytut21/library/Zend/Db/Table/Abstract.php(739): Zend_Db_Table_Abstract->_setupDatabaseAdapter()
#1 /var/www/instytut21/library/Zend/Db/Table/Abstract.php(268): Zend_Db_Table_Abstract->_setup()
#2 /var/www/instytut21/application/controllers/OfirmieController.php(8): Zend_Db_Table_Abstract->__construct()
#3 /var/www/instytut21/library/Zend/Controller/Action.php(513): OfirmieController->indexAction()
#4 /var/www/instytut21/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(295): Zend_Controller_Action->dispatch('indexAction')
#5 /var/www/instytut21/library/Zend/Controller/Front.php(954): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
#6 /var/www/instytut21/library/Zend/Application/Bootstrap/Bootstrap.php(97): Zend_Controller_Front->dispatch()
#7 /var/www/instytut21/library/Zend/Application.php(366): Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap->run()
#8 /var/www/instytut21/public/index.php(26): Zend_Application->run()
#9 {main}
cojack
A gdzie tu jest błąd, bo jakoś nie mogę się dopatrzeć komunikatu błędu.

@poza tym postgresa powinieneś zainstalować z repo.
cykcykacz
Po prostu nie umiem pobrać danych z bazy postgreSQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.