Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyzacja strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ramze
Witam,

mam następujący problem. Otóż stało się tak, że moja firma posiada swoją stronę internetową: Usuwanie rys

Na początku domorosłymi metodami zbudowałem wizytówkę mojej firmy... w oparciu o gotowy szablon ale mimo wszystko dla człowieka, który profesjonalnie nie zajmuje się kodowaniem nie było to super proste. Gdy udało mi się dograć, że strona jako tako działa, ma nierozkrzaczający się design, newsletter itp. to okazało się, że treści na stronie przydałoby się aktualizować i dodawać nowe. Po wpisach w newsach widać, że w chwili obecnej nie dzieje się to zbyt często (oczywiście brak czasu... strona jest spychana na margines bo są ważniejsze rzeczy). Wiem, że musi się to zmienić bo w strategii rozwoju firmy internet wytypowałem jako główny kanał docierania do klientów. Do meritum: zastanawiam się czy wyposażyć stronę w jakiś prosty skrypt dodawania/edytowania treści (coś w rodzaju zamiast tytułów, dat i treści wstawienie odpowiedniej zmiennej, która pobierze dane) czy przenieść serwis na CMS.

Otóż jest tak: o ile chyba bym sobie poradził ze zbudowaniem bądź podpięciem prostego rozwiązania do automatycznego publikowania treści to niestety boję się, że chyba bym poległ przy przerabianiu mojego szablonu na potrzeby CMS. Więc musiał bym to zlecić firmie zewnętrznej... na chwilę obecną uciekam od tego typu kosztów bo oczywiście mam ważniejsze wydatki ale jestem świadom, że im bardziej rozbuduję stronę, wyposażę w różne proste bajery to przejście na CMS będzie coraz trudniejsze i coraz droższe.

Jak uważacie czy zlecić migrację strony na CMS czy rozwijać stronę własnymi siłami (nie ukrywam, że daje mi to trochę frajdy bo pozwala zaspokajać niezagospodarowane pasje programistyczne).

Postawić CMS potrafię sam, skonfigurować go itp też mogę sam ale boję się, że polegnę na dostosowaniu i dopieszczaniu layoutu, pozbyciu się bugów itp.

Proszę o sugestie.
masiakla
W dużej mierze zależy to od cmsa, na którego chciałbyś to wrzucić, jedne w tych sprawach są lepsze inne gorsze. Ja osobiście uwielbiam drupala, ale zrobienie pod niego thema zajmuje trochę czasu a i nie jest takie proste. Pisanie samemu, hmm też można spróbować powinno być łatwiej, rozbij to na jakieś mini części i tak się baw. Jak coś mogę pomóc, ale raczej nic nie zrobię za ciebie.
ramze
Zastanawiałem się nad joomlą... znam, budowałem hobbystycznie strony i przerabiałem gotowe layouty ale nigdy nie budowałem nic od całkowitych podstaw. Wiem, że to nie takie proste i sporo roboty przy tym jest. Nad napisaniem całego CMS nawet kawałek po kawałeczku chyba się nie porwę bo po pierwsze już za stary jestem na uczenie się kodowania (mimo, że mnie to interesuje), mam na to za mało czasu (już moja doba często ma więcej niż 24 godziny) nawet jeżeli uda mi się wbudować w stronę wiele drobnych rozwiązań to podejrzewam, że nigdy w życiu nie zepnę tego w jedną zgraną całość... argumenty te co wcześniej.

Cholera... chyba sam sobie odpowiedziałem, że potrzebuję CMS'a.
masiakla
o Joomli nie powiem wiele, bo co prawda raz pisałem pod nią moduł, ale od tamtej pory mam focha i jestem obrażony, nie dlatego, że nie wyszło, bo wyszło tyle, że było to karkołomne i uciążliwe. Nie stawiałem na joomli żadnej strony dlatego tak w konfiguracji się też nie wypowiem, bo miałem ją ustawioną tyle o ile by móc w miarę w spokoju robić swoje. Na drupalu taki efekt jak masz można prosto osiągnąć z doinstalowanymi dwoma, trzema modułami. Jest to góra 2-3 h roboty dla kogoś kto ma pojęcie co robi.
thomson89
Jeżeli chodzi o taką stronę to nie musisz koniecznie migrować całej. Możesz np. potraktować stronę modułowo i robić w wolnej chwili moduł do zarządzania newsami po stronie panelu i tabelkę w bazie danych. Gdy znowu będziesz miał chwilkę to przerobisz (uwaga!) odpowiedni tylko, pojedynczy element strony - w tym wypadku tylko wyświetlanie newsów. I tak dalej, dalej i dalej aż całą stronę zepniesz w jeden cms.

Oczywiście, jeżeli ten szablon chciałbyś przełożyć na CMS to miałbyś problem z szablonem. Na pewno byłoby to pracochłonne.

Możesz sobie budować ten swój cms, np. tak:
- robisz ramy paneli administratora, pod który podpierasz gotowe moduły które będą zmieniać bazę danych
- zmieniasz elementy strony, tak aby pobierały dane z bazy danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.