Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PHP dla zielonego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dziarski
Witam, otóż chciałem spróbować swoich sił w robieniu gry via WWW
jestem bardzo (podkreślam bardzo smile.gif ) początkujący i chciałem poprosić o kilka rad
zacznijmy od tego, że chce się nauczyć języka PHP, bo podobno on jest najlepszy do różnego rodzaju ikariamów i plemion
ale czytając poradniki brakowało mi czegoś
otóż przy stwierdzeniu "w tej chwili powinieneś być w stanie napisać 'coś tam w PHP' (tongue.gif)" zorientowałem się, że nie do końca jestem przekonany jak to zrobić
prawdę mówiąc nie wiem czy jestem w stanie, bo nie miałem okazji spróbować
i właśnie z tym wiąże się moje pytanie, bo słyszałem, że najłatwiej sie można nauczyć przez próbowanie samemu
w jaki sposób mogę sprawdzić działanie np tego

<?php echo "Hello World!"; ?>

w praktyce?
muszę sobie zrobić stronę internetową, bazę MySQL czy coś w tym rodzaju?
bo przyznam szczerze, nie wiem za bardzo jak sie do tego zabrać, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak tego dokonać ew wrzucić tutorial?
z góry dziękuję
b4rt3kk
W praktyce potrzebujesz serwera, bo w PHP skrypt przetwarzany jest przez serwer, nie tak jak ma to miejsce w języku HTML. Spróbuj np. tego (pobierz i zainstaluj):

KRASNAL Serv
http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php

Później owy fragment kodu, czyli np. najprostsze

1. <?
  2. echo "Hello world!";
  3. ?>

po przetworzeniu skryptu przez serwer będzie wyglądało tak:
Hello world!
kapuch
Cytat(b4rt3kk @ 6.09.2010, 23:53:38 ) *
W praktyce potrzebujesz serwera, bo w PHP skrypt przetwarzany jest przez serwer, nie tak jak ma to miejsce w języku HTML. Spróbuj np. tego (pobierz i zainstaluj):

KRASNAL Serv
http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php

Później owy fragment kodu, czyli np. najprostsze

1. <?
  2. echo "Hello world!";
  3. ?>

po przetworzeniu skryptu przez serwer będzie wyglądało tak:
Hello world!

Tfffu, a kysz, jak juz to zainstaluj cos nowszego, aktualizowanego, np. wamp serv, webserv,itp. ale nie krasnala smile.gif
Ale ogolne zalozenie jest dobre, musisz zainstalowac wlasny serwer, zeby moc sprawdzac swoje skrypty offline, czy tez localhost.
Chyba ze masz juz serwer wirtualny z obsluga php i lubisz sie meczyc (czyt. po kazdej zmianie wrzucac plik od nowa na serwer).
Bazy sql narazie sobie daruj, bo nie ma co sobie lba zapchac wszystkim odrazu.
Narazie skup sie na czystym php, jakies proste skrypty, pozniej cos bardziej "zaawansowanego" i dopiero bajery z sql itp.
Btw. kup sobie jakas ksiazke (papierowa), bo to jest fajna lektura, nawet jak nie siedzisz na kompie, mozesz sobie na "dobranoc" poczytac biggrin.gif
djkrc
Polecam php, apahe i mysql od podstaw, chociaż sam mało z niej korzystałem, co do serwera wampserver chyba będzie najlepszy w razie potrzeby pisz na pw może będę miał czas na trochę porad
Ramzaa
Cytat(b4rt3kk @ 6.09.2010, 23:53:38 ) *
  1. <?
  2. echo "Hello world!";
  3. ?>

precz stąd.

odnośnie tematu - polecam xamppa, z resztą tutaj: Temat: PHPServer od czego zaczac masz odpowiedź na swoje pytanie, wystarczy poszukać smile.gif
Dziarski
ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi
ściągnąłem sobie WAMPSERVER
wlazłem w localhost i mi sie wyświetliła ta strona XAMPP z phpmyadmin
ale niestety nadal nie wiem jak z tego korzystać biggrin.gif
tj, nie wiem, w którym miejscu mam wklepywać kod, żeby zobaczyć co z tego wyjdzie
wiem, że pewnie to dla was śmieszne, ale cóż zrobić biggrin.gif
masiakla
I wcale nie potrzebujesz serwera by sprawdzić działanie skryptu php, wystarczy sam interpreter, chociaż jak masz zamiar robić stronę, no to niestety już potrzeba serwera. Tak dodatkowo powiem, że też polecałbym xamppa.
Dziarski
ok, dziękuję za Twoją opinię, ale zależałoby mi, żeby się jeszcze dowiedzieć jak z tego korzystać
bo wchodzę w ten adres http://localhost/xampp/
i nie wiem co mam dalej robić, żeby otworzyć "okno treningowe"? Nawet nie wiem jak to nazwać smile.gif
w każdym razie chodzi mi o miejsce, w którym będę mógł wklepać kod i zobaczyć co mi wyjdzie
minolone
Domyślnym miejscem instalacji serwera xampp jest c:/xampp,
Miejscem na przetrzymywanie stron internetowych jest c:/xampp/htdocs
W katalogu htdocs/ stwórz katalog np. test a w nim plik index.php z zawartością
  1. <?php echo 'Hello World!'; ?>

a w przeglądarce wpisz wtedy http://localhost/test, plik index.php zostanie odczytany automatycznie.
Pobierz sobie z internetu jakis edytor np. NetBeans, Notepad++
Ps. Aby ci wszystko działało tak jak powinno to musisz jeszcze uruchomic Apache w Xampp Control Panel, jezeli Apache nie bedzie sie chciał uruchomic a kozystasz ze Skype to w ustawieniach komunikatora odznacz uzywanie portu 80
Pozdrawiam
Dziarski
ZWYCIĘSTWO NAD TECHNOLOGIĄ! biggrin.gif
wielkie dzięki smile.gif
aha, jeśli Wam zależy to wciskam pomógł tym co pomogli smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.