MarcinJarek
28.04.2004, 19:24:42
Witam,
ostatnio w temacie w php Poczatkujacy w temacie "Kto jest adminem?
" napisalem ze nie pisze polskich znakow...i ktos sie "przyczepil" (bez obrazy) a patrzcie:
Cytat
czego czesc manuala mam po polsku a czesc nie

czasami jest to wieksza czesci a czasami mniejsza...
to pisal
invx
Cytat
Dokladnie
Zamykam, pozniej usune.
To pisal
rzseattle
Cytat
Witam
zalozmy ze wzucam do form-a takie cos:
<a href="www.wp.pl">link</a>
teraz to przezuca przez skrypt ktory ma za zadanie powycinac mi znaki "
i zostawic [...]
To pisal
boya
i moglbym tak caly czas...wiec czy pisac polskie znakki czy nie...bo jak jakis gosciu z zagranicy wejdzie to "krzaczki" zobaczy a nie polskie znaki...
invx
28.04.2004, 19:28:58
polskie znaki to strata czasu

i jak napisal
MarcinJarek jak ktos ma zle kodowanie ustawione to jeszce mu to utrudni czytanie ... po co wiec je pisac
MarcinJarek
28.04.2004, 19:32:01
Sam nasz mistrz (czyt. Seth) nie pisze polskich znakow.
BzikOS
28.04.2004, 19:35:46
1. Jeżeli "gościu z zagranicy" wejdzie to czy będą polskie krzaki czy ich nie będzie - i tak nic z tego nie zrozumie, więc to nie jest żadne tłumaczenie.
2. "Polskie znaki to strata czasu" - #-o a ile czasu szukasz alt'a na klawiaturze? Ja bym powiedział, że brak polskich znaków ma wpływ na czas - czytania, bo często powstają dwuznaczne słowa, jezeli nie stosujemy popranej pisowni.
3. Pisanie bez polskich znaków to bardzo zły nawyk - na każdego przyjdzie czas aby się o tym przekonać.
4. Jak ktoś ma złe kodowanie - to niech sobie ustawi poprawne, w czym problem?
Paul
28.04.2004, 19:37:55
robicie problem

moim zdaniem to powinno zalezec od danej osoby, od tego czy komus sie chce ich uzywac czy nie, a nie od jakiejs dyrektywy...
piszac cos oficjalnego to nie mam nic przeciwko polskim znakom, a w innych przypadkach moim zdaniem to powinno nie miec znaczenia
PS. takim sposobem mozna sie zaczac sie czepiac niestosownego czy nieodpowiedniego do sytuacji uzycia emotow, stylistyki, gramatyki, ortografii i tego co poeta mial na mysli... :wink:
MarcinJarek
28.04.2004, 19:39:18
1. Ale jak umie polski to zrozumie...
ehh...poddaje się...od dzisiaj zaczynam pisać polskie znaki...mam nadzieje że tego nie pożałuje...
invx
28.04.2004, 19:45:28
a np. IRC tam na 1000 osub 1 pisze ęóąłżźść, a tam z kodowaniem wiekszy problem... a jesli chdzi o ALT'a to sie tak wydaje, ale jak by policzyc to jest to dodatkowe nacisniecie klawisza kture cos tam czasu zajmuje, a jak sie to pomnozy przez ilosc polskich liter np. w panu tadeuszu to troszke tego wyjdzie
BzikOS
28.04.2004, 19:56:57
Cytat
a np. IRC tam na 1000 osub 1 pisze ęóąłżźść, a tam z kodowaniem wiekszy problem...
Z IRCem rzeczywiście jest większy problem, a wynika on z faktu, że spora część użytkowników systemów Unixopochodnych nie ma ustawionego poprawnego kodowania znaków w konsoli. Albo im się nie chce, albo nie umieją... ale... dla chcącego, nic trudnego.
MarcinJarek
28.04.2004, 19:59:06
OK, i tak zaczynam od dzisiaj pisać polskie znaki...w końcu trzeba sie słuchać starszych :wink:
Majdan
28.04.2004, 20:11:29
Ja od zawsze pisałem polskie znaki. Mam już taki nawyk. Nawet pisząc na IRC-u używam ich, bo tak już mi palce po klawiaturze lecą.
Są miliony powodów za tym aby pisać z polskimi ogonkami i miliony przeciw. Jednak zdecydowanie więcej i bardziej istotnych powodów jest za tym, aby PISAĆ POLSKIE ZNAKI.
mr_therion
29.04.2004, 07:19:07
w sumie to dla dobra języka należałoby pisać poprawnie, zwłaszcza, że forum może sobie przjrzeć każdy... i co zobaczy?

:-) co prawda, zdaża się, że o ogonach się zapomina ( za duże przyzwyczajenie? ) i wtedy już się leci po całości. W którymś momencie, łapałem się na tym, że jak miałem pisać prace w wordzie na przyklad, to zupelnie z przyzwyczajenia zapomnalem ąśćłź itp. Na szczęści word ma to do siebie, że przypomina :-). A więc panowie... piszmy ąćźś dla ogólnego dobra narodu
spenalzo
29.04.2004, 09:58:22
Ja zawsze staram sie pisać polskie znaki, nawet na IRCu ostatnio zacząłem uzywać polskie literki - jak ktoś nie ma, to ejst już jego problem.
PMadej
29.04.2004, 12:23:59
u mnie jest z tym czasami problem. w większości staram się pisać z polskimi znakami ale jeśli bardzo się spieszę a chcę komuś pomóc nie piszę ich ... na ircu nie używam ... przynajmniej na razie.
wassago
29.04.2004, 12:48:07
hmm.. ja osobiscie nie pisze polskimi krzaczkami, ani na forum ani w mejlach.. chocaz w korespondencjach formalnych staram sie uzywac polskich znakow.
kszychu
29.04.2004, 15:17:16
Pisanie bez polskich znaków to nic innego jak pisanie z błędami. Nie ma żadnej różnicy w tym, czy ktoś robi błędy ortograficzne czy świadomie pisze bez polskich znaczków.
Żeby się nikt nie przyczepił to dodam, że tak jedno jak i drugie czasami mi się zdarza.
POzdrawiam
Cudi
29.04.2004, 15:47:56
Nie wiem czy czytaliście
ten artykuł, i jestem ciekaw czy ktoś po jego lekturze zmieni zdanie co do polskich znaków diakrytycznych. Ja w dalszym ciągu używam ich na forum, na IRC'u już się odzwyczaiłem, zawsze są narzekania że ktoś widzi krzaczki.
Cytat
Z IRCem rzeczywiście jest większy problem, a wynika on z faktu, że spora część użytkowników systemów Unixopochodnych nie ma ustawionego poprawnego kodowania znaków w konsoli. Albo im się nie chce, albo nie umieją... ale... dla chcącego, nic trudnego.
To raczej działa w odwrotną stronę, ludzie korzystający z mIRC'a uzywają kodowania windowsowego zamiast iso, i w tym momencie pojawiają się krzaczki. Gdyby użytkownicy systemów Windowsowatych i Unix'owatych uzywali jednego, uniwersalnego kodowania którym jest iso-8859-2, wszystko byłoby w porządku.
invx
29.04.2004, 18:25:56
a tak jaj jestesmy przy pisaniu to jaki wg. was jest najlepszy programik do nauki bezwzrokowego pisania

narazie ucze sie z Mistrz klawiatury 1.0 ale jakos nie przypadl mi do gustu
MarcinJarek
29.04.2004, 18:30:19
Hmm... ja sie nauczłyem sam :wink: Jak się używa kompa 3 lata to automatycznie coraz szybciej piszesz aż bezwzrokowo...To jest chyba lepsze od jakiś tam programów.
BzikOS
29.04.2004, 18:31:59
MarcinJarek: gratuluję
100 000 postu
PMadej
29.04.2004, 18:32:34
Cytat
a tak jaj jestesmy przy pisaniu to jaki wg. was jest najlepszy programik do nauki bezwzrokowego pisania

typing master tylko nie pamiętam wersji (najlepiej jakaś najnowsza) nie uczy pisać po polsku ale ma super system nauki i statystyk ... polecam wszystkim którzy mają zapał siedzieć na nim tydzień nonstop, aby go ukończyć.
invx
29.04.2004, 18:43:46
ja mam kompa juz z 8 lat i jeszce bezwzrokowo nie umie ...
Majdan
29.04.2004, 18:55:06
Według mnie najlepszym sposobem jest program do nauki szybkiego pisania (oczywiście jeżeli ktoś ma czas i mu się chcę). Ja osobiście nauczyłem się pisać bezwzrokowo sam po 3 latach styczności z komputerem. Ważne jest jednak aby stukać odpowiednimi palcami odpowiednie klawisze. A to już przy samodzielnej nauce bez pomocy programu jest trudne, chociaż możliwe (mi się udało 8) ).
invx
29.04.2004, 18:57:31
szybkie a bezwzrokowe to rozniaca
PMadej
29.04.2004, 18:58:24
Cytat
A to już przy samodzielnej nauce bez pomocy programu jest trudne, chociaż możliwe (mi się udało 8) ).
tak się tylko zapytam iloma palcami sam się nauczyłeś pisać? bo ja 6 w porywach do 8. Wszystkimi jakoś nie udaje mi się.
Majdan
29.04.2004, 19:01:07
Cytat
(...)nauczyłem się pisać bezwzrokowo (...)
invx, szybko i bezwzrokowo. 8)
invx
29.04.2004, 19:08:14
ja sie doczytalem ze sie powinno 10 pisac
Majdan
29.04.2004, 19:10:20
Cytat
Cytat
A to już przy samodzielnej nauce bez pomocy programu jest trudne, chociaż możliwe (mi się udało 8) ).
tak się tylko zapytam iloma palcami sam się nauczyłeś pisać? bo ja 6 w porywach do 8. Wszystkimi jakoś nie udaje mi się.
Praktycznie to 10, ale lewy kciuk jest żadko używany.
MarcinJarek
29.04.2004, 19:11:58
Ja się nauczyłem pisać od 6 do 8 placami...u mnie tylko kciuki nic nie robią :wink:
PMadej
29.04.2004, 19:14:02
Cytat
ja sie doczytalem ze sie powinno 10 pisac

powinno racja
Cytat
Ja się nauczyłem pisać od 6 do 8 placami...u mnie tylko kciuki nic nie robią
to czym ty wciskasz spację??
MarcinJarek
29.04.2004, 19:15:44
Placem wskazującym prawej ręki. Shift (lewy) naciskam palcem "serdecznym" i "małym" (lewa ręka) a Enter tak samo tylko, że prawa ręka.
invx
29.04.2004, 19:16:01

no to moze ja sie zle zabralem za szybkie pisanie, bo fakt pzry 6 mi jakos idzie, a przy dziesiecu tragedia... hmm juz sam nie wiem ...
PMadej
29.04.2004, 19:22:48
Cytat
Placem wskazującym prawej ręki. Shift (lewy) naciskam palcem "serdecznym" i "małym" (lewa ręka) a Enter tak samo tylko, że prawa ręka.
to piszesz jak moja babcia na maszynie do pisania ... dla mnie wciskanie spacji palcem wskazującym jest conajmniej nieergonomiczne jak nie wykrzywiające palce ...
bez urazy oczywiście
MarcinJarek
29.04.2004, 19:29:57
Wiem...staram się odzwyczaić...ale żeby coś osiągnąc trzeba ćwiczyć...
DeyV
29.04.2004, 20:23:44
wskazujacym - spacje? Ciekawe. Chyba bym tak nie potrafił.
A przecież prawidłowe ustawienie dłoni na klawiaturze jest takie proste...
http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/inne/klawiatura.jpg
MarcinJarek
29.04.2004, 20:27:07
No mi się udało :wink:
Jak pisze np. to odrazu jak chcę zrobić spacje to przechodzę palcem wskazującym na Spacje... może dlatego, że nie uczyłem się z programów bezwzrokowego pisania...ale teraz się odzwyczajam :wink: Wyjdzie, że dzięki Wam poprawie się na lepsze

(znaczy się już tak wyszło :wink: )
Paul
29.04.2004, 21:51:57
moim zdaniem najlepszym sposobem na wycwiczenie pisania bezwzrokowego jest pisanie duzo na gg czy ircu, tak, ze masz malo czasu na zastanawianie sie co pisac, poprostu rozmawiasz normalnie, wtedy poprostu nie myslisz o tym gdzie jest jaki klawisz a o tym co napiasc

i patrzysz sie w monitor a nie klawiature
scanner
29.04.2004, 21:59:02
do pisania bezwzrokowego mogę oddać moja służbową kalwiaturę. Jutro pokażę jej zdjęcie.
Połowa klawiaszy jest śnieżnobiała
Resztę załatwi lekko zwilżona szmatka.
Majdan
29.04.2004, 22:01:47
Paul, niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Na IRC'u piszemy szybko, nasz wzrok nie jest "odrywany" od klawiatury, bo nie ma na co zwracać uwagi. Ja nauczyłem się szybko i poprawnie pisać przepisując teksty, w których każdy szczegół był ważny. Patrzyłem się w kartkę i w monitor jak to wygląda, a nie w klawiaturę.
Jak już pisałem według mnie najlepsze są programy do nauki, ale nie każdy ma czas i chęć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.