Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co po PHP - Ruby, Python a może Java?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
Tak jak w temacie.
Nie jestem typowym koderem, bardziej zajmuje sie marketingiem, ale php juz obkumane, skrypty itp pod katem seo sobie przerabiam, jednak chciałym poznać jeszcze jakiś język, tylko jaki...

Myślałem, żeby obkumać pythona, a potem django, albo ruby i railsy - jednak to drugie wydaje mi sie mniej przyszłościowe...

co do javy, to po ostatnich zagraniach oracle, nic nie jest pewne smile.gif

CO polecacie?
Riklaunim
Ruby jak i Python nie są przejściowe. Oba języki i dostępne dla nich frameworki webowe mają się dobrze i prą na przód więc warto się nimi zainteresować. Plus Ruby czy Python to nie tylko aplikacje webowe.
aleo
tak, ale na cos sie muszę zdecydować smile.gif
Chyba wezme rubiego, bo mam juz biblie od niego.
LBO
Polecam obkumać Ruby - zapotrzebowanie na programistów Railsa powoli, ale zauważalnie, rośnie.
Spawnm
Na pythona też pomału rośnie .
Aleo - sprawdź który język bardziej ci się podoba pod względem składni.
+ pytanie
Znasz php , a javascript i jego frameworki znasz? Może w tą stronę uderz .
Blame
To może ja dołączę się do pytania. Doszedłem do wniosku, że jeden język programowania to trochę mało. Co możecie mi polecić. Od razu mówię, że swoją przyszłość jak na razie wiążę z tworzeniem stron www, toteż chciałbym wybrać język, który może mi się przydać w webdevelopingu. Dobrze byłoby też aby był choć trochę podobny do php. Myślałem nad Javą ale może macie jakieś inne propozycje?
wookieb
Python jest naprawdę fajnym językiem programowania i jeżeli już to kierowałbym się w jego kierunku.
Trend widać chociażby po tym jak wielokrotnie widzę użycie Pythona m.in do testów wydajności oraz dostępności większości rozszerzeń właśnie dla niego.
marcio
Pod www to nie wiem ja zostaje tylko przy PHP.
Jednak python ma bardzo prosta i ladna skladnie.
Macie implementacje na platforme .NET ktora wcale nie kuleje jak jej odpowiednik na JVM.
Masa bibliotek standartowych.
I do tego python ma naprawde fajna dokumentacje w ktorej latwo wszystko znalesc!!!

ALe jak juz ktos powiedzial sam sprawdz Python vs Ruby pod katem pisania czegos prostego poucz sie tydzien jednego tydzien drugiego tyle ci wystarczy zeby poznac skladnie i dzialanie jezyka, po czym zrob jakies proste zadanie zobacz w ktorym latwiej ci bedzie je wykonac i wyciagnij wnioski ;]
mike
Cytat(aleo @ 10.09.2010, 13:54:00 ) *
co do javy, to po ostatnich zagraniach oracle, nic nie jest pewne smile.gif
Co masz dokładnie na myśli? Fakt, że Oracle kupił Sun'a?
Spawnm
Cytat
I do tego python ma naprawde fajna dokumentacje w ktorej latwo wszystko znalesc!!!

Python? A php to nie ? Żaden argument.
marcio
Cytat(Spawnm @ 10.09.2010, 16:35:07 ) *
Python? A php to nie ? Żaden argument.

Nie porownywalem do php bo nie jest zla jego dokumentacja.
Ale no ta od ruby taka intuicyjna nie jest, w doc od python'a najszybciej mi sie wszystkiego szuka, dla mnie to duzy plus.
Crozin
Chcesz się uczyć dla nauki? Czy jest to Ci do czegoś podobne? Bo uczenie się kolejnych języków w zakresie, który pokrywa się w pełni z już posiadanymi umiejętnościami jest trochę bezcelowe. W dodatku stawiasz pytanie Python czy Ruby - a odpowiedź na takie pytanie musi być flameogenna.

btw: Z tych wszystkich wymienionych to chyba właśnie Java jest najbardziej pewną/stabilną (pod względem przyszłościowym) platformą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.