echo "<form method=post> //zaczęcie formularza <input type=hidden name='send' value='1'> <table border=1 cellpadding=0 cellspacing=0 class='klasaUczniowie'> <tr style='background-color: #364575;'>"; //Rozpoczęcie nagłówka $zakreskolumn = "SELECT * FROM oceny_1"; for($x=1;$x<$liczbakolumn;$x++){ } } $zakres2 = "SELECT * FROM oceny_1"; $max=25; if(@$_POST["send"]==1){ //jeśli formularz został wysłany zrób update w mysql $zz=$z-1; $zapytanie2= "UPDATE `dziennik`.`oceny_1` SET `".$z."` = '".$_POST["ocena$z"]."', `2` = '31' WHERE `oceny_1`.`id` ='".$r["$zz"]."'"; } } } } echo "</table> <input type=submit value='zmień!'> </form>";
Oczywiście gdy klikam na submit, to zmienia mi na to co wpisałem w pierwszej komórce we wszystkich wierszach w danej kolumnie. A chcę zmienić dokładnie to pole, które zmieniam. No i oczywiście uruchomić nieszczęsne inne pola mysql, bo to "31" dałem przykładowo. Jaki skrypt należałoby tu dać?

Już mi się udało. Dla ciekawych:
for($z=1;$z<$liczbakolumn;$z++){ if(@$_POST["send"]==1){ $zz=$z-1; $zapytanie2= "UPDATE `dziennik`.`oceny_1` SET `".$z."` = '".$_POST["ocena$current2$z"]."' WHERE `oceny_1`.`id` ='".$current2."'"; } } }
Po prostu musiałem nadać współrzędne w tabelce htmlowej poprzez nazwanie każdego inputa name=ocena$current2$z. Nie wpadłem wcześniej na zliczenie elementów tablicy asocjacyjnej $r, tylko szukałem skomplikowanych pętli.
Temat do zamknięcia.