Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Statystyki strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thomson89
Witam!

Posiadam bazę wejść na stronę internetową. Chciałbym teraz jakoś pobrać te dane i ładnie przedstawić - nie koniecznie w formie graficznej (jest to zbędne). Rekordów jest ok. 6 tys. I mam pytanie, jak pobrać te dane z bazy by jej przysłowiowo nie zarżnąć?

Myślałem nad tym, aby podzielić dane np. na miesiące i wyświetlić listę miesięcy oraz obok nazwy miesiąca ilość wejść w tym okresie. Dopiero po kliknięciu na miesiąc, pokazałaby się lista dni z liczbą odwiedzin każdego. Idąc dalej, po kliknięciu na dzień pokazałyby się dane osób które wchodziły. W bazie mam referrer, ip i user_agent.

Pytanie, jak powyższe zakodować jeżeli mam dostęp tylko do timestampa przy każdym rekordzie? Czy segregować to po stronie bazy (jak?) czy po stronie php (jak? date(), starczy?).

Proszę o pomoc!
wookieb
1) Przy 6000 rekordów to bazy nie zarżniesz
2) Podaj strukturę tabeli
3) Przykładowe zapytania
4) Sortujemy ZAWSZE po stronie bazy danych
thomson89
Kod

id int(10)                                  
ip varchar(30)                                      
skad varchar(100)                                  
data_wejscia varchar(30)
user_agent varchar(50)

Ad. 4 Więc jak można posortować te dane po stronie bazy danych?
erix
Cytat
Ad. 4 Więc jak można posortować te dane po stronie bazy danych?

Odrobić pracę domową z lekcji o bazach danych:
  • co Ci uderzyło do głowy trzymać datę w varchar?
  • ip2long
thomson89
Dawno to projektowałem, więc tak zostało. Teraz sobie przypomniałem że wgl. mam taką tabelkę biggrin.gif A skoro mam to z danych warto by skorzystać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.