Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Pokazywanie i znikanie wartości value jako obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alano
Witam,

Generalnie dysponuję takim kodem, który po wyświetla tekst w inputach i po kliknięciu on znika, po uwolnieniu kursora znów się pojawia.

Kod:
  1. onblur="if(this.value=='') this.value='Nickname:'" onfocus="if(this.value =='Nickname:' ) this.value=''" value="Nickname:"

Problem leży po stronie walidacji, przy polach obowiązkowych, które nie mogą pozostać puste, w tym wypadku nie są one puste. Wydaje mi się, że należy w takim wypadku zamiast tekstu dać obrazek z naniesionym tekstem, ale pytanie jak to zrobić?

Wiem, że jest takie zastosowanie na home.pl, w fomularzu rejestracji konta przy zakupie domeny, nie mogę tego jednak stamtąd wyskrobać. Proszę o pomoc, jak powinien taki kod wyglądać po przeróbce?
Dapi
Nie prościej przerobić walidację?
Sprawdzaj czy pole nie jest puste, jeśli nie to czy jego zawartość nie jest równa 'Nickname' czy jak tam masz smile.gif
kamil4u
Użyj zdarzenia onsubmit i w razie wystąpienia w obowiązkowym polu odpowiedniego napisu zwróć false:
Kod
<form onsubmit="return funkcja();">
====================================
functio funkcja(){
//jeżeli  jest w obowiązkowym polu napis podstawowy(jak coś to poczytaj o DOM)
return false;
//jeżeli nie
return true;
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.