leszekzdz
13.09.2010, 09:49:06
Witam
Mam problem z wykryciem rozszerzenia php_curl.dll
Instaluję jednego ze znanych systemów CMS który do poprawnego działania aplikacji potrzebuje tego rozszerzenia.
Nie pytajcie czemu, całe środowisko zainstalowane jest na IIS7, MySQL, PHP w wersji 5.2.14.
Teoretycznie wszystko działa jak należy z wyjątkiem rozpoznawania przez aplikację rozszerzenia php_curl.dll.
W pliku php.ini jest prawidłowa ścieżka do rozszerzeń (wiem że działa bo inne biblioteki są widoczne).
Teoretycznie wszystko wygląda ok z wyjątkiem tego, że aplikacja nie wykrywa tej dll.
Nie jestem programistą, nie przerabiałem też w żaden sposób aplikacji.
Aplikację instalowałem kilkakrotnie na bazie softu takiego jak EasyPHP i po odkomentowaniu tego rozszerzenia było ok. W aktualnej konfiguracji tak nie jest.
Co powinienem zrobić w tym przypadku? Wszelkie wskazówki będą bardzo cenne.
Pozdrawiam
Darti
13.09.2010, 11:10:44
Czy restartowałeś serwer ?
Sprawdź logi serwera (czy nie wywala jakiegoś błędu podczas startu).
leszekzdz
13.09.2010, 12:35:33
Serwer zresetowałem dla pewności przed chwilą raz jeszcze. Jedyne co mam w dzienniku to warning od MySQL i nic więcej z tego typu - tak to same zdarzenia informacyjne.
leszekzdz
14.09.2010, 07:33:04
W system32 nie miałem tych dll.
Skopiowałem pliki libeay32.dll i ssleay32.dll do system32, dorzuciłem tam również php_curl.dll. Restart komputera i nic...
W jednym z poradników napisali aby skopiować wszystkie rozszerzenia z katalogu php\ext do system32 - nie zrobiłem tego ponieważ nie widzę tu sensu (aczkolwiek mogę się mylić). Dodałem zmienną środowiskową do katalogu php więc powinno być ok (a nie jest)
Tu jeszcze dodam informację która może być istotna - środowisko instaluję na systemie operacyjnym Windows 2008 Server Standard x64